Doppebröd var en nödvändighet förr i tiden. I synnerhet med dåtidens tänder. Bröd bakades inte så ofta och det mjuka bröd man bakade blev ganska snart hårt när det förvarades, ofta så hårt att det måste slås sönder. Men inget fick förfaras så brödet mjukades upp i vätska som kokspad av kött, mjölk eller surmjölk (filmjölk). Läs mer > Hård brödhistoria, spisbröd.

Dopp i grytan: Doppebröd är numera en tradition till jul, vilket brukar kallas "dopp i grytan". Dock används inte längre gammalt hårt bröd, även om det gärna får vara några dagar gammalt. Nu används mest rågsikts limpbröd och allra helst ett klassiskt vörtbröd, som doppas i nerkokad skinkspad som man får efter kokt skinka (se recept > Dopp i grytan). Det finns färdig skinkspad att köpa i butik till jul, för den som inte själv kokar sin julskinka.

"Blöta" är Norrlands motsvarighet till Dopp i grytan, vilket innebär att doppa tunnbröd i buljong/skinkspad (läs mer > Tunnbröd).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10

Läs mer

Hård brödhistoria, spisbröd