Latin: Fragaria x ananassa

Engelsk översättning garden strawberry

Fransk översättning fraisier cultivé, fraisier ananas, fraise

Italiensk översättning fragola

Tysk översättning Kulturerdbeere, Ananas-Erdbeere, Erdbeere

Spansk översättning fresa baya, fresón, fresa, fragola ananas, frutilla

Jordgubbe (Fragaria x ananassa) är en korsning (hybrid) mellan två lite större vilda smultron vilket skedde i franska Bretagne i mitten på 1700-talet. Närmare bestämt en korsning mellan chilenska Jättesmultron (F. chiloensis) och nordamerikansk Scharlakanssmultron (F. virginiana). Jordgubbe ingår i släkte Fragaria som i de flesta länder benämns "Jordgubbar" (Sverige = Smultron­släktet) vilket gör att vilda och kultiverade arter ibland sammanblandas. Läs mer > Smultron.

Historia: Innan uppkomsten av jordgubbe odlades vilda jordgubbar (smultron) runtom i Europa ända in på 1800-talet (läs mer > Smultron). Under andra hälften av 1600-talet upptäcktes den chilenska och den amerikanska jordgubben/smultronet av européerna som importerade dem till hemländerna. De gav därvid stora plantor utan frukt. Franska trädgårdsmästare i Brest och Cherbourg noterade i mitten på 1700-talet att plantorna av parksmultron (
F. moschata) och den amerikanska gav frukt när de planterades mellan rader av den chilenska sorten. Man hade skapat en hybrid av den chilenska och amerikanska varianten, vilken benämndes Fragaria ananassa för dess likhet med ananasens arom och smak. Den franske botanisten Antoine Nicolas Duchesne gjorde straxt därefter upptäckten om han- och honplantor, båda behövs för att växten skall ge frukt. 


JORDGUBBE

Arten jordgubbe har korsats och förädlats vidare på olika sätt, bland annat med arten Parksmultron och det lär finnas ett par 1000 utvecklade sortvarianter. Det är en av de kommersiellt viktigaste frukterna. Plantan är en utbredd ört som blir upp till 30 centimeter hög med trefingriga ljusgröna blad och vita blommor på mjuka stjälkar. 

  • Biologi: Skenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Frankrike.
  • Frukt: Bäret består av en uppsvälld, köttig röd blomaxel, på vilken det sitter talrika pyttesmå frön. Det finns en vit variant, ibland kallad ananasjordgubbe, som saknar rött pigment vilken kan ätas av jordgubbsallergiker.
  • Mognad: Frukten mognar i omgångar, före och efter midsommar. Det finns tidiga och sena sorter. Jordgubbar är icke-klimakterisk frukt, de fortsätter inte att mogna efter skörd och bör ätas nyskördade. Läs mer > Om frukt och bär. 
  • Smak: Saftigt fruktkött med lätt söt-syrliga och smaktoner av ananas. Medel sockerhalt (c:a 6%) och medel andel syra (c:a 1%). Läs mer > Fruktsmak. De är inte lika söta som vilda smultron eller hallon. Små jordgubbar är generellt sötare och smakrikare än stora. Detsamma gäller hemodlade kontra butiksjordgubbar. Läs mer nedan > Odling.
  • Alternativ vara: Smultron, hallon.
  • Försäljning: Färska förekommer främst under säsong. Högsäsong runt midsommar. Därutöver importerad till exempel från Belgien (april-december), Egypten (januari-februari) och Italien (februari-mars). Jordgubbssaft och sylt eller marmelad säljs året om. Säljs även konserverade i sockerlag, men är då väldigt söta, eller frysta med eller utan socker.
  • Förvaring: Svalt, kylskåp. Kort hållbarhet, några dagar. Går att frysa in men blir lite mosiga.
Odling: Jordgubbar odlas flitigt runt om i världen på friland, i växthus och i stora, tekniskt avancerade klimat­anläggningar (se film, klicka "Noal Farm" under bilden ovan och via länk nedan). De jordgubbar som saluförs i butik skördas i allmänhet för tidigt för att klara transport och lagring. Gäller särskilt importerade vintertid som kan vara nästintill smaklösa. Små jordgubbar är som regel godare än stora som är mer snabbväxta och vattniga. Industrin föredrar stora jordgubbar som är mer lättplockade och konsumenten köper bären med ögonen, vilket gör små jordgubbar sällsynt förekommande i butik numera. Bäst brukar hemodlade små sorter smaka.   

Produktion: Jordgubbar är det i särklass mest odlade bäret. Världsproduktion år 2020 blev närmare 9 miljoner ton. En ökning med drygt 600% sedan 1970. Kina är största producentland med en marknadsandel på 38% följt av USA med 23%. Läs mer > Produktion bär.


SÅ ANVÄNDS JORDGUBBE

Jordgubbar äts naturell. Klassisk sommardessert med mjölk, grädde eller glass och socker. Jordgubbsglass brukar vara småbarnens favorit. Används till tårtdekoration, mousse och andra bakverk. Smaksätts ibland med svartpeppar. En elegant godsak är chokladdoppade jordgubbar. Av jordgubbar tillreds saft, sylt och marmelad. Jordgubbar används i smoothies, drinkar, vinbål och i champagneglaset på sommaren. Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan. 

Ansa: Bästa sättet att noppa jordgubbar (ta bort blombladen) är att använda spetsen på en potatisskalare.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03
Läs mer

Fruktsmak

Smultron

Matbiologi frukt

Om frukt och bär

Produktion bär

Film: Strawberries Cultivation Technology

Film: Strawberry jumbo XXXL

Film: Strawberry Harvesting California

Film: Odla jordgubbar i pallkrage

Film: Récolte des fraises

Film: How to Grow Strawberries

Recept med Jordgubbar

Det finns 55 recept med Jordgubbar