Grupper inom
Regnbågslax:
Andras recept: Flest recept hittar man om man söker på "regnbåge" i andra hand på regnbågslax. Större regnbågsfilé tillagas oftast i ugn, mindre regnbåge helsteks eller helgrillas oftast inpackad i folie. Portionsvikter varierar från 100-250 gram. Tillagningstiderna varierar också ganska kraftigt. Folieinpackad tillagas i ugn 200°C varierande 15-40 minuter. Laxforell Beaulieu (kock) är en ugnslagad uppfläkt, urbenad regnbåge med ett fiskbensmönstrat persilje-brödtäcke tillagat i ugn. En elegant festvariant (Köket.se har recept).
SÅ TILLAGAS REGNBÅGSLAX
Regnbågslax tillagas på samma sätt som annan laxfisk. Läs mer > Så tillagas lax.
Ansa: Hel fisk fjällas och magen rensas ut. Skölj fisken och torka av. Steka/grilla/ugnslaga: Gör gärna några tvärsnitt i skinnet på fiskens tjockaste del för jämnare genomstekning. Filead fisk: Behåll gärna skinnet på filead fisk och snitta enligt ovan (läs mer > Rensa och filea fisk).
Tillagning: Regnbågslax tillagas på samma sätt som vanlig lax (se > Lax. Se också recept enligt nedan). Kokt, stekt, halstrad/grillad och gravad. Innan man steker filé bör man som regel enkelpanera den (vända i vetemjöl) vilket skyddar fisken från uttorkning och ger en fin stekyta. Små regnbågar (urtagna) kan med fördel tillagas hel. Krydda insidan och fyll den gärna med citronskivor, lök och rotsaker. Garnering med hackade nötter är passande.
Tillagningstid: Koka 5-10 minuter. Pannstekt filé 2-3 minuter per sida. Pannstekt eller grillad hel fisk 3-5 minuter per sida. Ugnslagad större filé i 200°C 10-20 minuter. 5-10 minuter om man önskar en lätt rå kärna. Ugnslagad hel fisk i 200°C 20-45 minuter beroende på storlek. Inpackad i folie 5 minuter extra.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Läs mer
Recept med Så tillagas regnbåge
Det finns 5 recept med Så tillagas regnbåge
-
Pannstekt regnbåge (regnbågslax) med äpplen, ingefära och yoghurt
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grillad regnbågslax i kapprock (foliepaket)
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fläderinkokt regnbåge (regnbågslax) med citrusyoghurt
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ugnslagad regnbåge (regngbågslax)
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Regnbågssallad med regnbågslax
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan