Dubbelmönster

Fotograf/bild: Skånemejerier ¤

Baristamjölk

(barista)

Baristamjölk är namn på mjölk som framtagits speciellt för espressobaserade kaffedrycker och som ger ett extra fluffigt skum.

  • Fetthalt cirka: 3%. Varierar beroende på producent.
  • Smak: Krämig, lätt sötaktig.
  • Alternativ vara: Standardmjölk.
  • Försäljning: Sparsamt förekommande i butik.
  • Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor.

Barista är ett ord för någon som är expert på att koka espressodrycker, kaffets motsvarighet till sommelierer. Det förekommer även tävlingar i denna konstart. Begreppet skapades i USA utifrån det italienska ordet som allmänt betyder bartender. För övrigt är en "bar" i Italien mer att likna vid ett café än den amerikanska bar som vi brukar tänka på.


SÅ ANVÄNDS BARISTAMJÖLK

Baristamjölk används till olika varianter av (espresso-)kaffe.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om mjölk

Film: Så gör man mönster i kaffet