Polkabeta

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Polkabeta

(polkagrisrödbeta, chioggia, Så tillagas polkabeta)

Latin: Beta vulgaris ssp. vulgaris var. esculenta

Engelsk översättning chioggia beet

Fransk översättning betterave Chioggia

Italiensk översättning barbbaietola di Chioggia

Polkabeta är nära släkt med rödbeta, en underart till arten Beta vulgaris i familj mållväxter. Den ser ut som en rödbeta utvändigt, men delad är den polkagrisaktigt röd- och vitrandig. Bladverket är kraftigt och rödaktigt. Betan (chioggia) är namngiven efter staden Chioggia i nordöstra Italien och tillkom på 1800-talet.

  • Smak: Liknade rödbeta fast mildare.
  • Kockskolans matupplevelse (1-5): En välsmakade rotfrukt av samma dignitet som rödbetor (4).
  • Alternativ vara: Rödbeta, gulbeta.
  • Försäljning/säsong: Svenksodlat säljs augusti-april. Dock sällsynt förekommande i butik. Den vinterlagras utan blast. Obetydlig import. Säljs inte under sommarmånaderna.
  • Förvaras kallt +2 till +4°C. Färska med blast är känsliga för uttorknig. Skär av blasten 5 cm ovanför betan så håller de bättre.
  • Optimal lagring: Temperatur 2-3°C, luftfuktighet 95-100%, lagringstid 3-8 månader.

Miljö: Polkabetor är ett utmärkt miljöval. Odlas på friland och kommer som regel från Sverige.


VIKT & PORTIONSBERÄKNING POLKABETA

Normalvikt i butik: Normalstor polkabeta cirka 100 gram.

Ansa: Färska betor skalas med potatisskalare. Om betorna skall kokas skalas de bäst efter kokning med kniv. Skär av blasten med 5 centimeter kvar och skär inte av rotspetsen innan kokningen.


Vara

Råvikt st

Rens

Tillagning

Tillagad

av råvikt

Polkabeta styck

100 g

-13 %

-7 %

80 g

80 %


Portionsberäkning: Beräkna 5 st (500 gram) per portion om ensamrätt, hälften om förrätt, lätt måltid eller som tillbehör till mat.


SÅ ANVÄNDS POLKABETOR

Används som vanlig rödbeta och är mycket dekorativ t.ex. råriven i sallad, eller tunt skivad med vinegrett. Kokas den försvinner den starka färgkontrasten och betan blir rosa. Betorna färgar inte lika mycket av sig som rödbetor. Kokt kan den serveras som tillbehör till mat, tillredas som soppa eller mos, eller som ensamrätt gärna med smör och grovt salt till.


SÅ TILLAGAS POLKABETOR

Rå eller blancherad polkabeta: Skalad och skivad/riven/strimlad kan betor användas som råkost. Betorna kan lämpligen kokas en kortare stund innan rivningen om man vill mjuka upp dem något. Lätt kokt behålls färgringarna. Sådan beta lämpar sig väl skivad som rokostcarpaccio.

Kokta polkabetor: Betorna kokas hela helst med skalet kvar. Den starka färgkontrasten försvinner och betan blir rosa.  

Koktid: Färska/späda 10-15 minuter. Äldre större 30-45 minuter.

Läs mer

Gulbeta

Rödbeta, betor

Recept med Polkabeta

Det finns 2 recept med Polkabeta