Fläderblomssaft

Fläderblomssaft

(fläderblomsaft, hyllesaft, fläderblomssaft)

Fläderblomssaft är saft av fläderblommor från arten Sambucus nigra (läs mer > Fläder). Arten skall inte förväxlas med druvfläder (Sambucus racemosa), eller med sommarfläder (Sambucus ebulus). Den "äkta" flädern har platta blomkronor, medan de giftiga släktingarna har bolliga eller toppiga kronor. Äkta fläder blommar på försommaren, de andra under våren. Fläderblomssaft finns även att köpa i butik, men är ofta uppblandad med druvjuice eller andra fruktjuicer vilket ger en annan smak än hemlagad saft. I Skåne kallas drycken hylle(bärs)saft.


SÅ LAGAS HEMGJORD FLÄDERBLOMSSAFT

Hemlagad flädersaft tillreds av blomklasar som blandas med citron, socker och hett vatten, varefter det får stå och dra. Proportionerna kan variera och var och en kan prova sig fram till rätt balans. Bär kan användas, men ger en något fadd, jolmig smak. Se film via länk nedan > Så kokas flädersaft.

Ingredienser:

  • 30 knippen blomklasar
  • 50 gram citronsyra
  •   2 citroner
  •   2 kg socker
  •   2 liter vatten

Tillagning:

  • Skölj blommorna, lägg dem i stor skål. Tillsätt citronsyra. Skiva citroner med skal och tillsätt.
  • Koka upp vatten med socker och häll det över blommorna. Låt stå i rumstemperatur i två dagar.
  • Ta ur citronskivorna och låt stå i ytterligare 5-6 dagar, nu på svalt ställe.
  • Sila sedan saften och häll på flaska. Ställ kallt eller frys saften om den skall sparas länge så att den inte möglar.
  • Saft spädes med vatten, mineralvatten eller cider.

SÅ ANVÄNDS FLÄDERBLOMSSAFT

Fläderblomssaft används som annan saft. Särskild god att dricka kall en varm sommardag. Fläder används också som smaksättare i bakverk och till att smaksätta brännvin (se > Hallands Fläder).

Omvandling: Koncentrerad butikssaft brukar spädas enligt 1 del saft med 5 delar vatten.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12

Läs mer

Fläder

Hallands Fläder

Film: Så kokas flädersaft

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj