Sortiment, styckdelar kyckling

Sortiment, styckdelar kyckling

(1. kycklingbröst, kycklingfilé, kycklingbröstfilé, kycklinginnerfilé 2. kycklinglår, kycklinglårfilé 3. kycklingben, drumsticks 4. kycklingklubba 5. kycklingvingar, buffalo wings)

Engelsk översättning 1. chicken breast, breast fillet 2. thighs 3. leg, ham, drumstick 4. whole leg 5. wings, mid-joint wing, tip

Fransk översättning 1. blanc de poulet, filet de poitrine 2. hauts de cuisse 3. pilon 4. cuisse 4. ailes, mi-aile, pointe

Italiensk översättning 1. petto di pollo, filetto di petto 2. cosce 3. coscia, prosciutto, coscia 4. coscia intera 5. ali, ala mediana, punta

Tysk översättning 1. Brust, Brustfilet 2. Oberkeule, schenkel 3. Unterkeule 4. ganze Keule 5. Flügel, Mittelflügel, Spitze

Spansk översättning 1. pechuga de pollo, fileteada 2. contramuslo 3. jamoncito 4. cuartos traseros 5. ala, ala media, punta

Sortiment, styckdelar kyckling: Höna säljs numera sällsynt i butik. Om så är det hel höna som kan köpas, så kallad "kokhöns". Moderna uppfödnings­metoder har inneburit att gödkyckling, som både är mörare och billigare, helt tagit över marknaden. En höna bör kokas för att bli tillräckligt mör. Till hönans försvar kan anges att kokt sådan är smakrikare än kokt kyckling (läs mer > Så koka höns, kyckling). Ungtuppar och kapuner säljs inte i svenska butiker. För att köpa sådan får man bege sig till Frankrike (läs mer > Höns, kyckling). Utbudet av kycklingprodukter är stort i butik och säljs hel eller i styckdelar, färsk eller fryst. Hel och halv också vanligt förekommande som färdiggrillad.

Kycklingsortiment:
  • Hel kyckling (med skinn) säljs mest färsk, men förekommer även fryst. Butik med delikatessdisk säljer som regel färdiggrillad kyckling, varm eller avsvalnad.
  • Halv kyckling (med skinn) förekommer sällsynt i butik, med undantag för färdiggrillad. Ibland fryst.
  • Kycklingbröst (med skinn) sällsynt i butik. I stället säljs brösten utan skinn, vilket då kallas kycklingfilé.
  • Kycklingfilé (kycklingbröstfilé) är kycklingbröst utan skinn med eller utan innerfilén (se nedan). Frekvent förekommande både färsk och fryst.
  • Kycklinginnefilé är en inre löst sittande del av bröstpartiet (25% av filévikt).
  • Kycklinglår (med skinn och ben) förekommer till och från i butik, färsk eller fryst. Dock oftare saluförd i form av klubba, eller som kycklinglårfilé.
  • Kycklingslårfilé är kycklinglår utan skinn och ben. Säljs mest färsk, men vanligt förekommande även som fryst.
  • Kycklingben (med skinn och ben) säljs frekvent både färsk, ibland färskmarinerad och fryst.
  • Drumsticks (med skinn och ben) är färdiglagade kycklingben med grillsmak.
  • Kycklingklubba (med skinn och ben) är frekvent förekommande i butik, både färsk och fryst.
  • Kycklingvingar (med skinn och ben) säljs färsk, men oftare fryst.
  • Buffalo Wings är färdiglagade kycklingvingar med grillsmak. Uppkallat efter staden Buffalo i deltaten New York, USA. Enligt originalet är det friterade vingar som täcks med kryddig sås, men numera förvanskat till marinerade och tillagade vingar. Säljs huvudsakligen fryst.
  • Vårkyckling är en ung, mycket liten kyckling, som endast är någon vecka gammal. Sådan väger runt halvkilot och säljs hel sporadiskt i butik.
  • Majskyckling är kyckling som fötts upp på majs. Vanligast i butik är färsk hel kyckling och färsk eller fryst bröstfilé. Ofta import från Frankrike.
  • Kycklingrätter, förutom färdiggrillat,  är kycklingköttbullar, kycklingburgare, kycklingkorv, chicken nuggets och olika sammansatta måltider klara att värmas i ugn. Det finns också rökt, skivad kyckling.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10