Mungbönor

Fotograf/bild: Film: Ny Sokhom, mung beans

Mungbönor

(mungobönor, zanzibarärt)

Latin: 1. Vigna radiata ssp. radita2. Vigna mungo

Engelsk översättning 1. mung bean, green gram 2. black gram, urad dal

Fransk översättning 1. haricot mungo, ambérique verte 2. haricot urd

Italiensk översättning 1. fagiolo indiano verde, fagiolo mungo verde 2. fagiolo indiano nero o fagiolo mungo nero

Tysk översättning 1. Mungbohne, Jerusalembohne, Lunjabohne 2. schwarze Mungobohne

Spansk översättning 1. judías mungo, soja verde 2. judía de Urd

Mungbönor: Det finns mungböna och det finns vinga mongo, två skilda arter i släkte vignabönor som ofta förväxlas med varandra. Vi har valt att beskriva båda här.

Grön mungböna 
(Vigna radiata) är hemmahörande i Indien varifrån den fått stor spridning till Kina och andra varma länder. Det finns två vilda och en odlad (ssp. radita) underart. Det är en buskböna som blir 30-150 centimeter hög. Baljorna är 4-10 centimeter långa med 7-20 små frön som är gröna med gul navelfläck. Omfattande odling av mungbönor sker i Asien från Myanmar till Sydost- och Ostasien.

Svart mungböna (Vigna mungo) är också hemmahörande i Indien. Odlas i stor omfattning i södra Indien, norra Bangladesh och i Nepal. Har spritts till andra tropiska områden som Myanmar, Fiji, Afrika, Mauritius och Karibien. Det är en buskböna 30-100 centimeter hög. Baljorna är 4-6 centimeter långa innehållande små svarta frön (insidan är vit). I Indien är den svarta mungbönan mer uppskattad än sin gröna variant. 

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram = 185 gram när kokt (3 dl). 1 dl kokta = 60 gram.
  • Smak: Mungbönor har en mild, sötaktig, fräsch smak. Mindre smakrika än trädgårdsbönor.
  • Alternativ vara: Black eye, adzuki, canellinibönor.
  • Försäljning: Mungbönor säljs torkade, hela, delade frön eller groddade. Groddade kallas ibland felaktigt för sojaböngroddar på grund av dess lika utseende. De svarta säljs vanligen hela. Delade sådana brukar kallas vita linser för att insidan är vit. Den skall dock inte förväxlas med den mycket mindre svarta linsen (läs mer > Svarta linser).
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. Mungbönan är mer lättsmält än trädgårdsbönor med ringa gasbildning (läs mer > Om bönor). Mungbönor är en viktig proteinkälla i länder med låg köttkonsumtion och stor andel vegetarianers.


SÅ ANVÄNDS MUNGBÖNOR

Mungbönor används hela, delade eller skalade. Bönorna mals till mjöl som används till nudlar (glasnudlar), bröd och kakor. De är särskilt populära groddade. Bönorna används i sallader, wokrätter, soppor, grytor och gratänger. I Europa och Amerika används de främst som färska böngroddar.

  • Blötläggning: Torkade bönor sköljs. Behöver inte blötläggas.
  • Koka: Mungbönor är snabblagade. Hela kokas i sjudande vatten tills mjuka  i 15-30 minuter. Delade kokas i cirka 20 minuter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Vignabönor

Om bönor

Recept med Mungbönor

Det finns 3 recept med Mungbönor