Smågurkor

Fotograf/bild: Film: Mon Coco Potager, cornichons

Smågurkor

(smågurkor 1. anguriagurka, aradagurka 2. kornichon = liten inläggningsgurka)

Latin: Cucumis anguria

Engelsk översättning gherkins 1. maroon cucumber, West Indian gherkin, maxixe, burr gherkin, cackrey 2. pickled gherkins

Fransk översättning cornichons 1. concombre court épineux 2. cornichons

Italiensk översättning cetriolinis 1. cetriolini 2. cetriolinis alla aceto

Tysk översättning Gürkchen 1. Antillengurke 2. Cornichons, kleine Gewürzgurken

Spansk översättning pepinillos 1. pepino del monte, pepino silvestre, pepinillo de las indias occidentales, pepinillo erizo 2. pepinillo

Anguriagurka (Cucumis anguria) är biologiskt en art i släkte gurkor (Cucumis). Det är en liten markkrypande eller klättrande gurka hemmahörande i Afrika, men som odlas på många andra platser på Jorden. Det finns olika sortvarianter i olika (små) storlekar, vanligen 4-5 centimeter långa. Frukten är täckt med långa hårstrån eller vårtliknade knölar. Skalet är mörkgrönt och fruktköttet blek-grönt. Gurkan används främst som inläggningsgurka.    

Cornichons: Den franska varianten concombre court épineux ("taggig kort gurka") är välkänd i många andra länder som inlagd smågurka benämnd cornichon. Det är en smalare, knottrig sortvariant av anguriagurkan. Gurkorna läggs först i saltlag för att få fastare form. Lagen hälls bort och gurkorna läggs sedan i en vinägerlag som kryddas på allehanda sätt, ofta med pepparkorn, korianderfrön, dragon, lagerblad, paprika med mera. Läs mer > Inlagd gurka.


SÅ ANVÄNDS CORNICHONS

Kornichon används som smaksättare till kött och annat eller som snacks. Klassik till kött- och fågelpatéer av olika slag. Hackad kan den ingå i tartarsås eller remouladsås. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04
Läs mer

Inlagd gurka

Gurkor

Om inläggning, marinering, macerering ¤

Recept med Smågurkor

Det finns 8 recept med Smågurkor