Mockabrygga

Mockabrygga

(mockabryggning, mokkabrygga, mokabrygga, mockabryggare, mokabryggare, Moka Express)

Mockabryggning är en variant av espressobryggning. Hett vatten pressas med tryck genom finmalt, starkt kaffe. Trycket är dock bara 1/5-del av trycket i en espressomaskin. Vanligtvis används espressokaffe eller annat mörkrostat finmalt kaffe. Ordet "mocka" från kaffet med samma namn, läs mer > Mockakaffe.

Mockabryggaren (Moka Express) konstruerades av en italiensk formgivare 1933. Den består av två delar med en mellanliggande filtertratt tillverkade i aluminium eller rostfritt stål. Apparaten är tillverkad för en bestämd mängd kaffe, men förekommer i olika storlekar avsedda för olika mängder från en till tolv koppar. Används främst i sydeuropeiska hem.

Tillagning: Vatten fylls i den undre behållaren och kaffe i filtertratten som packas lätt med en sked. Apparaten skruvas ihop och ställs direkt på spisplattan. När vattnet kokar bildas övertryck som pressar vattenånga genom trattmynningen, genom kaffet och upp i den övre behållaren där kaffeångan kondenserar och samlas upp. Kaffet är klart när luft sugs in i tratten som då avger ett fräsande, bubblande ljud. Jämför > Perkolatorbrygga.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-05

Läs mer

Espressokaffe

Mockakaffe

Allt om kaffe

Perkolatorbrygga

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj