Tamarind

Fotograf/bild: Film: Noal Farm, tamarind

Tamarind

(tamarind, indisk dadel 1. tamarindpasta 2. tamarindpulver)

Latin: Tamarindus indica

Engelsk översättning tamarind, Indian date 1. tamarind paste 2. tamarind powder

Fransk översättning tamarinier, tamarin, tamarindier 1. pâte de tamarin 2. poudre de tamarin

Italiensk översättning tamarindo 1. pasta de tamarindo 2. polvo de tamarindo

Tysk översättning Tamarinde, Indische Dattel, Sauerdattel 1. Tamarindenpaste 2. Tamarindenpulver

Spansk översättning Tamarinde, Indische Dattel, Sauerdattel 1. Tamarindenpaste 2. Tamarindenpulver

Tamarind är biologiskt en art (den enda) i släkte Tamarindus tillhörande familj Ärtväxter (läs mer > Matbiologi grönsaker). Det finns dock flera olika sortvarianter. Liksom ärter och bönor ligger fröna i baljor. Det är ett rikt förgrenat träd med tätt bladverk som kan bli 12-18 meter högt. Som vild liknande en ek, odlad hålls den nere och blir mer förgrenad. Blommorna är gulaktiga med röd-orangea fläckar, sittande i hängande klasar. Benämnd "indica" för att det var i Indien som européerna först lärde känna frukten. Ordet tamarind från det hidiska namnet på frukten "tamar". Se film, klicka på "Noal Farm" under bilden ovan.

Förekomst: Arten härkomst är troligen från tropiska Västafrika och Madagaskar där den förekommer vild. Från Afrika förd till Indien och sydöstra Asien och på 1500-talet förd av spanska och portugisiska kolonister till Centralamerika där den blivit en basföda särskilt i Mexiko. Tamarind odlas flitigt runtom i världens tropiska och subtropiska områden. Största producent är Indien, därnäst USA med odlingar främst i södra Florida. 

  • Kategori: Ärtväxt. Läs mer > Om ärtväxter.
  • Ursprung: Västafrika.
  • Form, skal: Baljorna är något böjda med ett hårt brunt skal, 7-20 centimeter långa och 2-3 centimeter breda. De innehåller 3-12 mörkbruna, blanka frukter (frön) cirka 1,5 centimeter långa. 
  • Fruktkött: Omogen frukt är hård, vilket övergår till en kladdig massa vid mognad liknade mogen dadel.
  • Mognad: Frukten mognar under årets kallaste del.
  • Smak: Omogen är intensivt sur. Som mogen komplex sötsur smak med maillardtoner som uppstår under mognaden i den heta värmen. Läs mer > Maillardreaktion.
  • Alternativ vara: Dadel.
  • Säsong/försäljning: Baljorna säljs förpackad eller pressade till pasta och torkad som pulver. Sällsynt förekommande i europeiska butiker.
  • Förvaring: I rumstemperatur, helst svalt.

Hälsa: Mogen frukt har mycket hög sockerhalt, 35-45%. Innehåller också vinsyra och kalcium. I folkmedicin påstådd ha allehanda undergörande egenskaper men vetenskapliga belägg saknas.


SÅ ANVÄNDS TAMARIND

Tamarind är flitigt använd som smaksättare av mat i det arabiska, sydindiska och sydasiatiska köken. Särskilt i curry- och risrätter, soppor och av såser. Används som dippsås till samosas (piroger). Frukten äts också rå som godis. Den pressas till pasta och används som sylt och till chutney. Ingår som ingrediens i HP-sås och worcestershiresås (se respektive). Används som dryck i hemländerna. Fruktköttet blötläggs pressas och silas. Förekommer som smaksättare av masala chai-te. Ur fröna utvinns olja. Även späda blad används i det indiska och filippinska köken. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Se receptfilmer via länk nedan. Fruktköttet används i buddhistiska länder som polermedel av koppar, mässing och brons, särskilt av heliga föremål i tempel. För lemurerna på Madagaskar är tamarind den främsta födan när den finns tillgänglig. 

Tamaridträd används som prydnadsväxt i södra Asien ofta som bonsaiträd (miniträd). Trädets ved är hård och gul med röd kärnved. Virket, som inte angrips av insekter, är mycket uppskattat. Av trädets rötter gör man promenad­käppar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-02

Läs mer

Om ärtväxter

Dadlar

Maillardreaktion

Matbiologi grönsaker

Film: Tamarind shrips

Film: Tamarind chicken

Film: Imli Ki Chatni, Tamrind chutney

Film: Tamarind juice

Recept med Tamarind

Det finns 2 recept med Tamarind