spinach, savoy spinach

Fotograf/bild: Film: Garden Answer, spinach

Spenat

(spenat, bladspenat, Så används spenat)

Latin: Spinacia, Spinacia oleracea

Engelsk översättning spinach

Fransk översättning épinard

Italiensk översättning spinaci

Tysk översättning Spinat

Spansk översättning espinaca

Grupper inom
Spenat:

Vattenspenat

Spenater (Spinacia) är biologiskt ett släkte i familj Amarantväxter och alltså mer besläktad med betor än sallater (läs mer > Matbiologi grönsaker). Släktet består av 4 arter varav arten Spenat (S. oleracea) är den som brukar hamna på tallriken. Det är en ettårig växt som blir cirka 30 centimeter hög. Bladen kan vara släta eller krusiga (bild ovan), äggformade, långsmala eller triangulära 2-30 centimeter långa. Blommorna är små och gulgröna. Se film, klicka på "Garden Answer" under bilden ovan. Vattenspenat är inte en spenat, läs mer > Vattenspenat.

Historia: Spenat som kulturväxt anses ha sitt ursprung från Persien (Iran) där den lär ha odlats för cirka 2000 är sedan. Den blev populär i arabvärlden som "hövdingen av bladgrönt" och spreds till Indien och Kina via Nepal. År 827 introducerades den på Sicilien, till Spanien på 1100-talet och till Frankrike och England 200 år senare där den blev populär som en på säsongen tidig grönsak. Under 2:a världskriget gavs vin med spenatjuice till sårade franska soldater för att minska blödningar.


SPENAT

Spenat (Spinacia oleracea) är en art i släkte spenater. Gastronomiskt är spenat en slags sallat, det vill säga används på ett liknande sätt som vanlig sallat (läs mer > Om sallat). Spenat odlas för sina mörkgröna, mjälla, saftiga blads skull, som är smakrikare än trädgårdssallat och tål att att tillredas varm. Bladen skördas vanligtvis korta Läs mer > babyspenat. 

  • Vikt: Ett färskt blad vanligen mindre än 1 gram. 1 dl finhackad spenat cirka 24 gram. Färsk spenat är fluffigt och sjunker ihop kraftigt vid tillagning. Fryst köpespenat är förvälld och volymminskar inte på samma sätt vid tillagningen.
  • Smak: Rå spenat har viss beska, som efter tillagning får mild smak. Babyspenat är mildare än som vuxen.
  • Alternativ vara: Mangold, cikoriasallat. Färskt alternativ även vanlig sallat.
  • Försäljning/säsong: Spenat säljs färsk eller fryst. Färsk "vuxen" bladspenat förekommer sällsynt i butik, däremot brukar färsk babyspenat säljas året om. Svenskodlad säljs under maj-augusti. Frysta hackade eller hela blad finns året om i butik.
  • Förvaras i kylskåp i +1 till +8ºC, helst i öppen plastpåse. Hållbar cirka 1 vecka. Känslig för uttorkning. Kan frysas efter att den först förvällts.

Köpråd: Fryst spenat är ett mycket bra alternativ till färsk när spenaten skall tillredas.

Näring: Spenat sägs vara extra rikt på järn vilket inte stämmer. Inte vart fall inte nämnvärt mer än i andra gröna växter. Missförståndet härstammar från ett felplacerat decimalkomma satt av en Dr. E. von Wolf gjort 1870, vilket angav ett 10 gånger för högt värde. Detta påstående tillbakavisades först 1937, men missförståndet lever kvar som allmän uppfattning. Vi kan därför avslöja att Popeye (Karl-Alfreds) styrka var en bluff!


Hälsa: Spenat är rikt på vitaminer, mineraler och fibrer. Färsk spenat är ganska svårsmält, vilket kan ge gaser och andra magproblem, varför den bäst äts tillagad. Små barn och havande kvinnor bör inte äta mycket spenat eftersom bladen innehåller oxalsyra. Förväller man spenaten minskas mängden oxalsyra. Tillagad spenat bör inte varmhållas eller sparas i rumsvärme. I spenat finns nitrat som då kan omvandlas till nitrit, vilket anses ohälsosamt.

Produktion/import:  Den kommersiella världsproduktionen av spenat blev 31 miljoner ton år 2020, vilket är mer åm den totala produktionen av sallat. Kina svarade för 92% (läs mer > Produktion sallat). Svensk odling av spenat sker huvudsakligen i Skåne. Import av färsk spenat främst från Italien.

Odla: Det finns olika sorter att välja på med varierande bladstorlek, härdighet, benägenhet att gå i blom etcetera. Blommningsbenägenheten är ofta ett problem mitt på sommaren när det är som varmast. Att odla mangold är enklare. Läs mer > Odla spenat.

Miljö: Svenskodlad spenat under sommarsäsongen är ett utmärkt miljöval. Bra men något sämre är import från Europa.


SÅ ANVÄNDS SPENAT

Ansa: Skölj spenaten och rensa bort fula blad. Nyp av skaften och riv bort grova nervblad på stora blad.

Spenat är en sallat som äts mer lagad än rå - lättstekt eller stuvad. Rå babyspenat kan användas i blandsallader. Spenat kan kokas till soppa, stuvas, eller hastigt smörstekas som tillbehör till mat. Bladen är lämpliga att blada in i omeletter, puré, pasta, gratänger, piroger, på pizza etcetera. Passar såväl till kött som fisk och äggrätter. 
Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Odla spenat

Babyspenat

Om sallat

Matbiologi grönsaker

Produktion sallat

Vattenspenat

Recept med Spenat

Det finns 87 recept med Spenat