Vinvinäger, röd och vit

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vinvinäger, röd och vit

(vinvinäger 1. vitvinsvinäger 2. rödvinsvinäger)

Engelsk översättning wine vinegar 1. white wine vinegar 2. red wine vinegar

Fransk översättning vinaigre de vin 1. vinaigre de vin blanc 2. vinaigre de vin rouge

Italiensk översättning aceto di vino 1. aceto di vino bianco 2. aceto di vino rosso

Tysk översättning Weinweinessig 1. Weissweinessig 2. Rotweinessig

Spansk översättning vinagre de vino 1. vinagre de vino blanco 2. vinagre de vino tinto

Vinvinäger är vin framställt av vita och röda vindruvor, ja även av champagne. Av vitt vin får man en klar, transparent och ljus vinäger, av röda får man rosa och röd vinäger (läs mer > Om vinäger). En speciell variant är så kallad balsamvinäger som är lite sötare och smakrikare (läs mer > Balsamvinäger). Här avhandlas röd- och vit vinäger. Finare vinäger, en "riserva" lagras på ekfat en längre tid. Vinägern beskrivs som viner. Så här kan det låta: "Smaken är fruktig och vinös med bra balans mellan syra och druvarom".


Vitvinsvinäger framställs genom jäsning av torrt, vitt vin och skall ha en syrahalt (andel ättiksyra) av minst 6%. Man använder olika druvor som Pinot Blanc eller Riesling.

  • Smak: Syrlig smak med smörarom. Vitvinsvinäger har i allmänhet en mildare smak än rödvinsvinäger. Finare sorter fatlagras och smaksätts ibland på olika sätt till exempel med fänkål, koriander, dill och blåbär.
  • Syrahalt: Vanligen 6%.
  • Försäljning: Allmänt förekommande i butik, även ekologisk.
  • Jämförpris: Medel till mycket högt, 35-100 kr/liter, EKO 100-130 kr/liter. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Alternativ vara: Annan vinäger.
  • Förvaras i tillslutet kärl, gärna svalt. Lång hållbarhet.
Rödvinsvinäger framställs genom jäsning av rött vin och skall ha en syrahalt (andel ättiksyra) av minst 6%. Rödvinsvinäger görs av många olika druvsorter till exempel Pinot Noir, Barbera och Cabernet Sauvignon.
  • Smak: Syrlig smak. Karaktären är rund och smakrikare än hos vitvinsvinäger.
    Ibland smaksätts vinägern med kryddor.
  • Försäljning: Allmänt förekommande i butik, även ekologisk.
  • Jämförpris: Medel till mycket högt, 50-100 kr/liter, EKO 100-130 kr/liter. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Alternativ vara: Annan vinäger.
  • Förvaras i tillslutet kärl, gärna svalt. Lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS RÖD OCH VIT VINVINÄGER


Vitvinsvinäger används när man vill få vitvinskaraktär på maten, till sallader, marinering, såser etc. Passar bra till fisk. Rödvinsvinäger förhöjer smaken och ger syrlig karaktär till dressing, sallader, såser, grytor och soppor. Passar bra till kötträtter. Rödvinsvinäger med hackad rödlök används ibland till ostron i stället för citron.

Zeta® rekommenderar: Vilken vinäger du väljer är en smaksak. Skillnaden mellan röd- och vitvinsvinäger är inte enorm, men den finns där. Den röda är lite fylligare, lite mer vinös och rund i smaken. Den vita har istället en mer markerad fruktsyra och lite mer fatkaraktär och vaniljtoner. Har ni provat att skvätta i lite i köttfärssåsen, gräddsåsen, köttgrytan eller i marinaden? Perfekt också på rostade rotfrukter eller i grönsakssoppa. Vinäger kan man även ha som bordskrydda precis som en bra olivolja, fräschar upp pastan eller den stekta fisken på ett unikt sätt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12

Läs mer

Om vinäger

Balsamvinäger

Högt och lågt jämförpris

Recept med Vinvinäger, röd och vit

Det finns 143 recept med Vinvinäger, röd och vit