Fruits de mer

Fotograf/bild: Långedrags Värdshus

Om skaldjur

(skaldjur = kräftdjur och blötdjur)

Engelsk översättning shellfish = crustaceans and molluscs

Fransk översättning fruits de mer = crustacés et mollusques

Italiensk översättning frutti di mare = crostacei e molluschi

Tysk översättning Schalentiere = Krebs- und Weichtiere

Spansk översättning mariscos = crustáceos y moluscos

Skaldjur är en populärbeteckning för djur med skal som kräftor, hummer, krabba, musslor, ostron med flera. Biologiskt talar man inte om skaldjur utan om kräftdjur och blötdjur (se respektive). Till blötdjur räknas även vissa djur som inte har skal till exempel sniglar. Vi kallar för övrigt ofta snäckor (sniglar med skal) för sniglar, vilket biologiskt inte är korrekt. Som skaldjur räknas också bläckfisk som vi upplever som skallösa men de har ett litet ombildat, dolt skal. När ordet skaldjur används avser man som regel alla ätbara kräft- och blötdjur. Skaldjur har i alla tider använts som föda av människan. Svenskarna avstod länge från att äta skaldjur, men med de tyska och franska kökens införande från 1500-talet respektive 1700-talet, fick i varje fall hov och aristokrati upp ögonen för dessa kulinariska läckerheter.

Havets frukter (fr. fruits de mer) avser nästan alltid en skaldjursplatå som på bilden ovan (fr. Plateau de fruits de mer, se dito recept), det vill säga ett fat, ofta i flera lager på ställning, med kräftdjur och blötdjur som ostron, räkor, havskräftor, hummer, krabba, sniglar och musslor. Strikt sett tillhör ju också fisk till havets frukter, men brukar sällsynt avses. Rätter som innehåller havets frukter benämns ibland på detta vis till exempel pizza frutti di mare.

Hälsa: Skaldjur (kräft- och blötdjur) äts ibland råa till exempel ostron. Detta är som regel inte en hälsorisk på samma sätt som rå fisk kan vara (läs mer > Om fiskhälsa). I Sverige har vi en överdriven oro för att äta ostron. De har faktiskt tämligen god och lång hållbarhet om de hanteras rätt. Det största problemet med skaldjur som ostron och musslor är att de periodiskt är olämpliga som föda för att de tar upp gifter (toxiner) när havet algblommar. Myndigheterna brukar varna och kontrollera när sådan risk föreligger. Risken är obetydlig vid inköp i handeln, risken är större om man badar i algblommande vatten.

Produktion: Den totala produktionen i världen av skaldjur år 2012 var 6 miljoner ton, till ett värde av drygt 200 miljarder kronor enligt FOA. 

 Odling skaldjur 2012

Milj ton

Andel

Miljard Kr

Andel

 Räkor

4,3

  67%

130

  64%

 Kräftor

1,8

  28%

  70

  35%

 Krabba

0,3

    5%

    2

    1%

 Hummer

0,02

    0%

 0,1

    0%

 Total vikt & värde

6.4

100%

202

100%

 Källa: FAO


© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-02

Läs mer

Om fiskhälsa

Om kräftdjur

Om blötdjur

FAO

Tommy Myllymäki tillreder skaldjur

Recept med Om skaldjur

Det finns 17 recept med Om skaldjur