Korngryn

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Korngryn

(pärlgryn av korn, polerade kornkärnor, blixtgryn, korngritts, Barleys water, Så kokas korngryn)

Engelsk översättning pearl barley, pot barley

Fransk översättning orge perlé

Italiensk översättning grano d'orzo

Tysk översättning Gerstengraupen

Spansk översättning cebada mondada

Korngryn är lätt slipade (polerade) kornkärnor, hela eller klippta (delade). Läs mer > Sädeskornets anatomi.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 75 gram. 100 gram = 1,35 dl.
    1 dl okokta korngryn väger ~ 2,5 dl kokt. 1 dl kokta väger ~0,4 dl okokt.
  • Alternativ vara: Vetekross, rågkross. 
  • Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning.
  • Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Korngritts är benämningen på en viss partikelstorlek av korngryn. Korngrits är en fullkornsråvara.

Pärlgryn (av korn) även kallat polerade kornkärnor och förr för blixtgryn, är ångpreparerade korngryn med endast den hårda innersta kärnan kvar (= frövitan. Läs mer > Sädeskornets anatomi). En snabblagad variant, men inte lika nyttig som de grövre sorterna där större delar av grynen använts.

Hälsa: Korngryn är rikt på fibrer, järn och vitaminer. Protein cirka 9%, fibrer 11%.


SÅ ANVÄNDS KORNGRYN

Korngryn är sparsamt använt i dagens matlagning, men var vanlig ingrediens förr på olika sätt. Av grynen kokades gröt (läs mer > Om gröt, se recept > Korngrynsgröt) och de blandes i puddingar, soppor, grytor, korvkakor och korvar. Pölsa och isterband innehåller korngryn. Kokta, kalla korngryn passar väl i en matig sallad. Korngryn kan ingå i bröddeg, helst först lätt kokta och avsvalnade, vilket ger saftigt och fint bröd. En engelsk klassiker är Barleys Water. Kokspadet av kokta korngryn blandas med citron och socker som sedan serveras som en iskall dryck.

Så kokas korngryn: Koka upp vatten, tillsätt korngryn och salt. Koka på svag värme i 35-40 minuter. Häll av vattnet i durkslag. Önskas klibbfria gryn, spola dem i hett eller kallt vatten beroende på hur de skall användas. Korngrynen kan med fördel buljongkokas för extra smak. Smörfräs 1 hackad gul lök. Tillsätt 2 dl korngryn,1,25 liter vatten och smula ner 2 buljongtärningar. Koka som ovan.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12

Läs mer

Sädeskornets anatomi

Rågkross

Vetekross

Om korn

Recept med Korngryn

Det finns 11 recept med Korngryn