Höst- och vinterpotatis tas upp på sensommaren (höst och vinter syftar på ätperioden). Potatisen har då vuxit till sig ordentligt och fått mogna i jorden. Blasten dödas innan upptagning vilket ger hårdare skal och knölarna tål bättre hantering och lagring under lång tid. Höst- och vinterpotatis odlas i en mängd olika sorter och man skiljer på fast eller mjölig egenskap. Se respektive sort i högerkolumnen. Läs mer > Om potatis.

Optimal lagring: Mörkt vid temperatur 3-5°C och luftfuktighet 95-100%. Lagringstid 8-10 månader. Hållbarhet i kylskåp är många veckor från packningsdag.


VIKT OCH PORTIONSBERÄKNING HÖST- OCH VINTERPOTATIS

Höst- och vinterpotatisar är fullvuxna potatisar och därför i allmänhet stora.

 

 Skalad potatis

Råvikt

Råkalad

Kokning

Tillagad

av råvikt

 Liten

125 g

-20%

-2%

  ca 95 g

75%

 Medel

150 g

-15%

-2%

ca 125 g

83%

 Stor

175 g

-10%

-2%

ca 150 g

85%


Portionsberäkning: Normalportion som tillbehör cirka 200 gram tillagad vikt. Motsvarar cirka 250 gram råvikt om potatisen äts skalad. Potatis som skalas innan kokning viktminskar cirka 15%, skalad efter kokning cirka -10%. Potatis som steks tappar mer vikt än om potatisen kokas.


SÅ ANVÄNDS HÖST- OCH VINTERPOTATIS

Potatis är det vanligaste tillbehöret till kött och fisk. Potatis äts kokt hel, mosad eller stuvad, råstekt tärnad eller skivad, eller först kokt och sedan stekt, samt friterad som chips eller pommes frites (se Recept > Potatis till maten). Klyftad kan den ugnsstekas. Höst- och vinterpotatis äts vanligtvis skalad och passar speciellt bra att tillaga klassiska potatisrätter som Janssons frestelse, kroppkakor, palt, rårakor och raggmunk (se Recept > Potatisrätter). Läs mer > Så tillagas rotfrukter.

Koktid höst- och vinterpotatis: Höst/vinterpotatis: 30- 45 minuter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04

Läs mer

Vårpotatis, sommarpotatis

Recept: Potatis till maten

Recept: Potatisrätter

Höst- och vinterpotatis

Recept med Höstpotatis, vinterpotatis

Det finns 24 recept med Höstpotatis, vinterpotatis