Myrten

Fotograf/bild: University of Karachi

Myrten

(myrten, vanlig myrten = bär, frökrydda)

Latin: Myrtus communis

Engelsk översättning myrte, common myrtle, true myrtle = berries, seed spice

Fransk översättning myrte, myrte commun, nerte, nerto = = baies, épices à graines

Italiensk översättning mirto, mirto comune, mirto rosso, mirto bianco = frutti di bosco, spezie per semi

Tysk översättning Myrte, Bautmyrte, Gemeine Myrte = Beere, Samengewürz

Spansk översättning mirto, arrayán = bayas, semillas de especias

Myrten (Myrtus communis) är en mytomspunnen art i familjen myrtenväxter. Det är en tätt växande ständigt grön, aromatiskt doftande buske, som  i sina hemtrakter runt Medelhavet kan bli 4-5 meter hög. Odlas som rumsväxt i Sverige. Bladen är glänsande och tätt sittande. Stjälken är röd till ljusbrun. Bären är blåaktiga till färgen liknande blåbär, men även gula förekommer.


SÅ ANVÄNDS MYRTEN

Bladen och bären kan användas färska eller torkade t.ex. som viltkrydda i stället för enbär. På romartiden användes bären som krydda i stället för peppar (innan pepparn fanns) t.ex. i "myrtenkorv" (läs mer > Mortadella). Bären användas till likör, vilket är klassiskt på Sardinien och Korsika. Där produceras dels en röd variant (Mirto Rosso) genom lakning av blåa bär i alkohol. Även en vit (Mirto bianco) framställs av de mer sällsynta gula bären. Kvistar kan läggas på kolen när man grillar för att smaksätta kött.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10

Läs mer

Mortadella