Överkänslighet mot äpple

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Överkänslighet mot äpple

(äppelallergi)

Överkänslighet mot äpplen förekommer främst hos individer som också reagerar på björkpollen som har liknande allergen. Främst är det skalet som skall undvikas, eftersom det innehåller betydligt mer allergen än fruktköttet. Det är endast färska äpplen som allergikerna måste undvika, eftersom allergenet är värmekänsligt. Äppelmos går därför bra att äta.

  • Symtom: Allergin yttrar sig som intensiv klåda i munnen och halsen.
  • Behandling: Tillaga äpplen i stället för att äta dem färska. Man kan också prova att köra ett äpple i mikrovågsugnen på full effekt i 15-30 sekunder, det brukar räcka. Undvik skal och testa de äppelsorter som ger mindre allergipåverkan.
Vissa sorter är mindre allergiframkallande än andra. Vid SLU i Balsgård har man karakteriserat svenska äppelsorter för att se hur allergena de är. Det visade sig att exempelvis Gyllenkroks Astrakan och Åkerö hade höga halter medan Mio, Boskoop och Gloster fanns bland de sorter som hade låga halter. Allgott nr B0654 hade mycket låga halter. Studierna pekar också på att nyskördade äpplen generellt innehåller mindre allergen och att halterna förändras åt olika håll i olika sorter efter lagring. Efter en till två månader i lager med extra låg syrehalt blev de lagrade äpplena mindre allergena än i vanligt kyllager. Odlingssätt och skördetid har också betydelse. Om sorten Aroma skördades vid optimal skördetid var halterna lägre än om de plockades tio dagar senare. Många importerade äppelsorter passar illa för en allergiker.

Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer

Överkänslighet frukt och bär