whisky, whiskey
whiskey
whisky
Whisky
whisky
Whisky stavas whiskey (med e) i USA och Irland.
Whisky är destillerad sprit av mäsk från spannmål (korn, vete, råg, majs mm). Tillverkas över hela världen med olika metoder. Härkomst från Irland/Skottland där man destillerade öl på 1400-talet. Ordet whisky kommer från gaeliskans uisge beatha = livets vatten. Det finns tre sorters skotsk whisky: malt, grain och blended whisky. Måste lagras på ekfat i minst tre år, enligt bestämmelse från 1909. Enda tillåtna tillsatser är vatten och sockerkulör. Alkoholhalt 40 procent eller mer.
I Irland skiljer man på whiskey beroende på destilleringsmetod: enkelpanna eller kolonn. Irländsk whiskey görs oftast på en blandning av korn, vete och i viss mån majs. Ett fåtal görs enbart av korn, dvs maltwhiskey.
I USA finns många olika whiskeysorter och beteckningar. Mest känd är bourbon. Råvarorna är oftast majs, råg, korn och vete. Surmäsk är typiskt amerikanskt. Whisky från Kanada är mildare pga kortare lagringstid på ekfat.
Recept med Om whisky
Det finns 10 recept med Om whisky
-
Skummig bönsoppa med whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot (förrätt)
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Whisky-lingon-röra
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Pumpapaj med pepparkaksbotten
Tid: 1 tim 10 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pärlhönsbröst med vit sparris och whiskysås
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bisonfilé med rösti och whiskysås
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Enkel whiskysås
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Cranchan med twist
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Whiskymarinerad tjälknöl av rostbiff med basilikavinägrett
Tid: 8 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Gratinerad krabba
Tid: 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Zebrafilé med whiskysås och pommes frites
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan