Anissprit är helt enkelt destillerad alkohol smaksatt med främst anis, som ger drycken lakritssmak. Förekommer även i likörform. Denna spritvariant är specifik för länderna runt Medelhavet, där man producerar bl.a. Pastis-Pernod-Ricard i Frankrike, Sambuca i Italien, Ouzo i Grekland och Yeni Raki i Turkiet. Lokala varianter förekommer från Libanon i öster till Spanien i väster, där den finns både som torr och söt.
Anissprit, som driks som en aperitif, är en klar vätska som i kontakt med is och vatten blir mjölkfärgad. Vattnet gör att oljeämnen i anisen emulgerar, vilket syns på vätskan som blir grumligt ljust gulgrönt.
Absint är en tidigare mycket popuär anisdryck, som förbjudits i vissa länder, då den förmodats innehålla ett nervgift. Van Gough drack mycket absint och vissa tror att han blev hjärnskadad av detta.
Tillverkning: Anissprit tillverkas traditionellt på så sätt att druvor jäses till vin, som sedan destilleras två gånger. Därefter destillerar man ytterligare en gång, varvid kryddorna (anis, lakritsrot, fänkål, stjärnanis m.fl.) får ligga med. En del märken görs på sädessprit, men även här destilleras eller macereras (urlakas) kryddorna i spriten.
Recept med Om anissprit
Det finns 11 recept med Om anissprit
-
Halstrade jätteräkor (förrätt)
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marinerad lammytterfilé Pernod Ricard
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hummer med ingefärssås (förrätt)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Hummer med ingefärssås
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Oysters Rockefeller original, gratinerade ostron
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Flamberade havskräftssjärtar (GI-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson
-
Ingefärssås med saffran och lakritstouch
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ansjovis och kavringbakad torskrygg med rostade sparrispotatis och fänkålsås
Tid: 40 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Sauce Pernod Ricard, smörsås till kött
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ångkokt stenbit i fänkålsbuljong
Tid: 1 tim 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan