Tyska pale ales

Tyska pale ales

(Altbier, Alt, Ur-Alt, Sticke-Alt, Lanzenbier, Doppelsticke)

Tyska ales är sällsynt förekommande. Tyskland är lagerölets förlovade hemland och det finns få ales utöver veteölen. Ett av alen som överlevde den tyska Renhetslagen är Altbier ("den gamla sorten").

Altbier

Altbier, eller förkortat till Alt, är Tysklands motsvarighet till engelsk brown ale. Ölet har sitt ursprung från Düsseldorf och Münster i norra Tyskland, men bryggs även i bl.a. USA och Japan. Ölet har utvecklats från ursprungsmetoden och är numera en hybrid mellan ale och lager. Det bryggs fortfarande som ale med överjäsningsjäst, men konditioneras (efterjäses) i svalt utrymme på samma sätt som lager.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig.
Färg: Koppar till mörkbrun.
Alkoholvolym: 4,5-5,5%.
Beska: Medel till utpräglad beska.
Smakrikedom: Medel. Rent, krispigt.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 10-13ºC.
Ölexempel: Erenfelder Alt, Schlüssel Alt, Bolten Ur-Alt.

Passar till smakrik mat av t.ex. stekar, rökt korv eller grillad lax. Passar väl till smakrika lagrade ostar. Kan passa till en nötig efterrätt.

Karaktär: Det är ett lent, ganska fylligt, maltigt, beskt öl, bryggt på delvis rostad malt. Vete kan ingå. Rostningen får inte vara dominant. Till skillnad från klassisk pale ale är ölet klarare och friskare. 

Ur-Alt (ursprungs-Alt) är Alt-öl som efterliknar det ursprungliga ölets karaktär. Sticke-Alt, eller Lanzenbier, är en mörkare och alkoholstarkare Alt (5,5%) och Doppelsticke är ännu starkare (8,5%).

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj