Kotlettrad, kalvkotletter }

Fotograf/bild: Caroline Ahlqvist (teckning) Scan (bild) ¤

Kotlettrad, kalvkotletter }

(kalvsadel)

Engelsk översättning veal chops

Fransk översättning côtelette de veau

Italiensk översättning costeletta di vitello, coteletta di vitello, Cotoletta alla milanese

Tysk översättning Kalbskotlett

Spansk översättning chuleta de ternera

Kalvsadel är kalvens ryggrad och är den allmänt ansett bästa styckdelen. Sadeln består av filé (innerfilé) och kotlettrad (utsidan motsvarande biffen på oxen).

Utskuren kalvkotlettrad kan helstekas i panna (gryta). Benfri kalvkotlett fungerar bra som ett billigare alternativ till kalvfilé.

Kalvkotletter är kotlettraden skuren i bitar. Köttet är mört och fint med mild smak.

Kalvkotletter steks eller lättgrillas. Stek dem inte för länge, max 4 minuter per sida, annars riskerar de att bli torra. Man kan även dubbelpanera kotletterna, så håller de sig extra saftiga. I tunna skivor blir det en finare schnitzel.

Sadel och kotletter är lätt marmorerat magert kött, cirka 3% fett.

Klassiska kalvkotletträtter:

  • Cotoletta alla milanese ("kotlett från Milano") är ursprungligen en dubbelpanerad kalvkotlett med ben stekt i smör, men förekommer även utplattad utan ben som en italiensk motsvarighet till Wienerschnitzel. Se film via länk nedan.
Läs mer

Sv Köttinformation

Cotoletta alla milanese

Recept med Kotlettrad, kalvkotletter }

Det finns 2 recept med Kotlettrad, kalvkotletter }