Franska mjuka getostar, fårostar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Franska mjuka getostar, fårostar

(pâte molle croûte naturelle = franska mjuka get- och fårostar)

Engelsk översättning pâte molle croûte naturelle = French soft goat and sheep cheeses

Fransk översättning pâte molle croûte naturelle = fromages mou de chèvre et de brebis

Italiensk översättning pâte molle croûte naturelle = formaggi francesi di capra e pecora a pasta molle

Tysk översättning pâte molle croûte naturelle = französischer weicher Ziegen- und Schafskäse

Spansk översättning pâte molle croûte naturelle = quesos blandos franceses de cabra y oveja

Frankrike producerar utöver komjölksost främst getost (fromage de chèvre) och i tredje hand fårost (fromage de brebis). Av totalt 42 AOC-klassade ostar år 2014 (se > Franska AOC-ostar), är 30 stycken av komjölk, 13 av getmjölk och 2 av fårmjölk.

Fransk mjuk get- och fårost avser vad man i Frankrike kallar "pâte molle croûte naturelle" (mjuk ostmassa med naturlig skorpa). Läs mer > Om ost, osttyper. Osten säljs vanligen i tjocka runda rullar.  Osten är kritvit, har en mjuk, något grynig konsistens. Vanligtvis mycket mild och en aning salt. Get- och fårost förekommer också som färskost, mögelost, hårdost och kittost (se respektive avsnitt).


SÅ ANVÄNDS MJUK CHÈVRE

Chèvre används främst som dessertost. Till dessa rekommenderas gärna vitt vin gjort på druvan Sauvignon Blanc. Enligt fransk tradition ska getost ätas mellan påsk och allhelgonahelgen. Under den tiden producerar getterna den bästa mjölken. Pröva gärna Chèvre lätt grillad på frasigt bröd (se recept > Chèvre chaudsmörgås). Att smälta osten i såser till pasta och grönsaker är ett annat alternativ.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Franska AOC-ostar

Om getost, fårost

Om ost, osttyper

Recept med Franska mjuka getostar, fårostar

Det finns 47 recept med Franska mjuka getostar, fårostar