Pouligny Saint-Pierre

Fotograf/bild: Tourisme Le Blanc

Pouligny Saint-Pierre

(Pouligny Saint-Pierre = fransk mjuk getost, AOC-klassad)

Engelsk översättning Pouligny Saint-Pierre = French goat cheese, AOC-classified

Fransk översättning Pouligny Saint-Pierre = = fromage de chèvre, classé AOC

Italiensk översättning Pouligny Saint-Pierre = formaggio di capra francese, classificato AOC

Tysk översättning Pouligny Saint-Pierre = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert

Spansk översättning Pouligny Saint-Pierre = queso de cabra francés, clasificado AOC

Pouligny Saint-Pierre är en mjuk getost med anor från 1700-talet från kommunen med samma som ligger i  Loiredalen, centralt i Frankrike. Ostens unika pyramidform sägs ha inspirerats av ortens kyrktorn. En annan legend anger att Napoléon III ville att osten skulle efterlikna en pyramid, men att han sedan högg av toppen med sitt svärd.

  • Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
  • Ursprung: Pouligny Saint-Pierre, Frankrike. Tillverkas i 22 kommuner inom departement Indre. AOC-klassad ost 1972.
  • Tillverkning: Förekommer både gårdstillverkad (grön etikett) och industritillverkad (röd etikett). Totalt produceras cirka 300 ton per år varav drygt hälften på lokala bondgårdar.
  • Form: Pyramidform, basen 7 x 7 cm och höjd 9 cm. Vikt cirka 300 gram.
  • Användning: Dessertost. Osten avnjuts bäst i en sallad tärnad i små kuber, med valnötsolja, eller skuren i fina skivor på varm smörgås.
  • Passande dryck: Vitt vin från Loiredalen.
  • Ytskikt: Naturlig vit-beige skorpa, med tiden får den ett tilltagande grå-blått mögelskikt.
  • Snittyta: Vit.
  • Konsistens: Slät, smulig konsistens.
  • Smak: Mild som färsk men allt smakrikare med ökad ålder. Nötig, jordnära och saltsyrlig med söta övertoner. Unken arom av hö.
  • Lagring: Mognadlagring minst 2 veckor, vanligen 5 veckor.
  • Fetthalt: Helfet ost, minst 28% fetthalt.
  • Förvaring: 6 till 10°C. Ta ut osten minst en timme i rumstemperatur före konsumtion.
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om ost, osttyper

Om getost, fårost

Franska mjuka getostar, fårostar

Franska AOC-ostar

Film: Pouligny-Saint-Pierre et son fromage