Ung, blåaktig och blå Crottin de Chavignol

Fotograf/bild: Terroire Vasion

Crottin de Chavignol

(Crottin de Chavignol = fransk mjuk getost, AOC-klassad)

Engelsk översättning Crottin de Chavignol = French goat cheese, AOC-classified

Fransk översättning Crottin de Chavignol = fromage de chèvre, classé AOC

Italiensk översättning Crottin de Chavignol = formaggio di capra francese, classificato AOC

Tysk översättning Crottin de Chavignol = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert

Spansk översättning Crottin de Chavignol = queso de cabra francés, clasificado AOC

Crottin de Chavignol (fr. crottin = dynga, spillning) är en getost med anor från 1500-talet i den lilla orten Chavignol nära staden Sancerre i Loiredalen. Säljs i tre mognads­stadier jeune mi-sec (ung, halvfast, ljus), bleuté (blåaktig) och bleu (brun-svart). 

  • Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
  • Ursprung: Chavignol, kommun i Loiredalen söder on Paris, Frankrike. AOC-klassad ost 1976.
  • Tillverkning: 850 ton, 14 miljoner styck per år.
  • Form: Klassisk bondgårdsost är en knubbig, liten platt-cylindrisk ost (bild ovan t.v.). Vikt minst 60 gram. Ursprungligen fick endast en väl mognad, brunsvart ost kallas Crottin. Mejeriproducerad Crottin är ljus (bild t.h.) och mer intetsägande i smaken.
  • Användning: Som dessertost. Traditionellt grillas bondgårdsosten några minuter och äts på en salladsbädd av endiver eller maskrosblad (se recept > Maskrossallad). Ibland dubbelpanerad och friterad. Den mejeri­producerade passar till sallader och suffléer.
  • Passande dryck: Ett vitt Loirevin som Sancerre blanc, Menetou-Salon, Pouilly Fumé, Quincy och Reuilly. Bondgårdsvarianten kräver ett kraftfullt vin.
  • Ytskikt: Naturlig gul-vit skorpa täckt med vitmögel. Vid mognad täcks skorpan av blåaktigt mögel.
  • Snittyta: Vit. Gulnande vid ökad mognad.
  • Konsistens: Jeune: Mjuk, halvtorr. Bleuté: Fast, ganska torr. Bleu: Smulig.
  • Smak: Jeaune: Mild, subtil getsmak. Med ökad ålder allt karaktärsfullare med nötiga toner.
  • Lagring: Ung: Minst 10 dagar. Bleuté:: Ett par veckor. Bleu: 1-2 månader.
  • Fetthalt: Halvfet, 25% fetthalt.
  • Förvaring: 6 till 10°C. Ta ut osten minst en timme i rumstemperatur före konsumtion.
  • Kommentar:  Namnet Crottins härkomst är osäkert. Det kan komma från "crot" som var en liten oljelampa av bränd lera som liknar ostens form, eller från "crottin" som på franska betyder dynga, som i så fall anspelar på att en vällagrad Crottin antar färg liknade dynga.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Hemsida Chavignol

Film: Chavignol fermier et crottin de Chavignol

Recept med Crottin de Chavignol

Det finns 1 recept med Crottin de Chavignol