Aprikoser

Fotograf/bild: Film: Movses Gasparian, apricot

Aprikoser

(aprikoser 1. armenisk aprikos 2. japansk aprikos 3. manchurisk aprikos 4. sibirisk aprikos)

Latin: 1. Prunus armeniaca 2. Prunus mume 3. Prunus mandshurica 4. Prunus sibirica

Engelsk översättning apricots 1. common apricot 2. Japanese, Chinese apricot or plum 3. Manchurian apricot 4. Siberian apricot

Fransk översättning abricots 1. abricot commun, abricot arménien 2. abricot japonais 3. abricot mandchou 4. abricot sibérien

Italiensk översättning albicocche 1. albicocca armena 2. albicocca giapponese 3. albicocca della Manciuria 4. albicocca siberiana

Tysk översättning Aprikosen 1. Aprikose, Marille, Malete 2. Japanische Aprikose 3. Mandschurische Aprikose 4. Sibirische Aprikose

Spansk översättning albaricoques 1. chabacano 2. albaricoque japonés 3. albaricoque manchuriano 4. albaricoque siberiano

Aprikoser är biologiskt ett antal varandra snarlika frukter i plommonsläktet (Prunus) tillhörande familj Rosväxter. Alltså nära släkt med persikor och plommon (läs mer > Matbiologi frukt). Gruppen aprikos (armeniaca) omfattar följande arter.

  1. Armenisk aprikos (Prunus armeniaka) är den aprikos som främst odlas och konsumeras, vanligen kallad aprikos kort och gott . Läs mer nedan.
  2. Japansk aprikos (Prunus mume) ibland kallad japanskt eller kinesiskt plommon, vilket inte skall förväxlas med Prunus japonica (japanska körsbär). Det är ett träd med ursprung från Kina som blir 4-10 meter högt och odlas för sin frukt och blommors skull. Frukt och fruktkött är gul ibland med röd rodnad när den mognar.
  3. Manchurisk aprikos (Prunus mandshurica) är ett träd som kan bli 10 meter högt. Förekommer i nordöstra Kina, Manchuriet och Korea. Frukten är gul, något rödrodnad vid mognad. 
  4. Sibirisk aprikos (Prunus sibirica) är ett litet träd som blir 3 meter högt. Hemmahörande i norra Kina, Korea, Mongoliet och östra Sibirien. Den överlever i kyla ner till -45°C. Frukten är gul och orangeröd på solsidan. Sällsynt odlad.

Förekomst: Aprikoser har sitt ursprung från Centralasien och Kina. Utvecklingen av odlade aprikoser anses ha skett från tre håll. Vild aprikos i södra Centralasien (Kirgistan) gav upphov till odlade aprikoser i södra Centralasien och norra Sydasien. Vild aprikos i norra Centralasien gav odlad aprikos i norra Centralasien och Västasien inklusive Armenien, Sydeuropa och Nordafrika. Den tredje utvecklingen tog sin början i Kina som ledde till odling av aprikos i Ostasien. Aprikos fördes till Sicilien och Spanien av Morerna i början av vår tidräkning och fick sitt latinska namn "armeniaca" från landet Armenien varifrån frukten var känd. Först på 1600-talet började man odla aprikoser i Frankrike. Ungefär samtidigt fördes aprikosen till Amerika. Numera flitigt odlad runtom i världen i lite varmare tempererade zoner som runt Medelhavet (läs mer > Klimatzoner).  



APRIKOS

Armenisk aprikos är ett 8-10 meter högt träd med vid krona, hjärtlika blad och vita blommor på bar kvist. Frukten, en stenfrukt, stor som ett plommon (läs mer > Om frukt och bär). Antal sortvarianter är mycket stort. 

  • Biologi: Stenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Utseende: Färgen är orange, blekvit, gul-orangea eller rosa-röd. Skalet är sammetslen.
  • Vikt i butik: Färsk cirka 50 gram, torkad cirka 10 gram.
  • Mognad: Juni-augusti. Italien och Frankrike juni-augusti, Spanien maj. Aprikos är en semi-klimakterisk frukt, arom och mjukhet utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Moget fruktkött hos färsk frukt är mjukt, smakrikt, saftigt, sött och lätt syrligt. Medel sockerhalt (c:a 8%) och medel andel syra (c:a 1,7%). Läs mer > Fruktsmak. Torkad aprikos har köttig konsistens, är smakrikt och mycket sött. Aromen är angenäm.
  • Alternativ vara: Persikor, plommon eller annan frukt.
  • Försäljning: Färsk till och från under säsong. Säljs mest torkad i påse eller konserverad.
  • Förvaras: Färska är stötkänsliga och har kort hållbarhet 1-2 dagar. Torkade har lång hållbarhet.
Torkade aprikoser: Aprikoser skördas mogna, de eftermognar inte efter skörd. Som mogna är frukterna transportkänsliga och har kort hållbarhet. Därför torkas merparten av skörden och säljs som sådan eller inlagda i sockerlag (konserverade). De brukar torkas i solen i ett par veckor tills vattenhalten gått ner till 15-20%. För att bevara vitaminer och färgen av beta-karoten behandlas den torkade frukten med svaveldioxid (läs mer > E220 Svaveldioxid). Utan behandling blir de bruna. 

Odla: För att mogna krävs varmt klimat. 

Produktion: Världsproduktionen av aprikoser blev 3,7 miljoner ton år 2020, en smärre ökning sedan 1070 (9%). Asien svarar för 2/3-delar och Europa för 1/5-del. Största producentland är Turkiet (22%) följt av Uzbeckistan (14%) och Iran (9%). Läs mer > Aprikos, persika, plommon. 

Hälsa: Kärnorna innehåller cirka 2% giftig vätecyanid. Skall inte konsumeras i större mängd (i form av mjöl eller olja). Läs mer > Gifter i frön.


SÅ ANVÄNDS APRIKOSER

Aprikoser är godast nyplockade från trädet. Som torkad eller konserverad används frukten i varma och kall desserter - fruktsallader, kompotter och krämer eller som marmelad, i bakverk med mera. Passar att mixas till efterrättssås. Frukten används till juice och smaksättning av alkohol, till exempel den ungerska brännvinet barac pálinka och av likör 
(apricot brandy). I Japan lägger man in färsk aprikos i saltlag och färgar den,  som då kallas umeboshi. Klassiskt som en salt-surt-sött tillbehör till mat.

Aprikoskärnor har bitter smak och kan användas i stället för bittermandel, särskilt inom industrin då det är en billig råvara (läs mer > Bittermandel, armellino). Av kärnorna pressas också olja som används som smaksättarolja och 
ses som en framtida potential för biobränsle (läs mer > Mandelolja).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08

Läs mer

Mandelolja

Matbiologi frukt

E220 Svaveldioxid

Gifter i frön

Produktion aprikos, persika

Klimatzoner

Bittermandel, armellina

Om frukt och bär

Fruktsmak

Recept med Aprikoser

Det finns 33 recept med Aprikoser