Tarte Bavaroise framboise

Kransformar, sockerkaksform

(kransform, sockerkaksform, bundtform, rulltårteplåt)

Engelsk översättning tube pan, bundt mould

Fransk översättning moule gateau des anges

Italiensk översättning stampo per pan di spagna

Tysk översättning Rührkuchenform, Topfkuchenform, Gugelhupfform

Spansk översättning molde de bizcocho Angel

Kransform ("sockerkaksform") är en rund form med ett rör i mitten. Röret i mitten ger jämnare genom­gräddning än en vanlig form utan mittstång. Används oftast till att baka sockerkaka och kallas därför vanligen "sockerkaksform". Det finns olika varianter i olika storlekar tillverkade i lättmetall eller hårdanoniserad lättmetall (non-stick), mönstrade eller omönstrad. Läs mer >  Om mjuka kakor, sockerkakor. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Standard sockerkaksform rymmer 1,4 liter.
  • Bundtform är en veckad, vriden form (bild överst t.h.). Rymmer 1,4-2,8 L.
  • Tube Pan (kransform): Rymmer 6, 9, 12, 16 cups (1.4, 2.2, 2.9, 3.8 L). I USA används ofta en stor hög tube pan med lock, klassisk till Chiffon sockerkaka (bild nere i mitten, se recept > Chiffon-anslag, kaka).
  • Gugelhups: Ursprungligen bakades så kallade gugelhups, en ganska torr sockerkaka bakad i stor sockerkaksform (bilder nederst t.v.).

Krans = ring av blommor och/eller blad, särskilt vid begravningar eller som huvudprydnad/hederstecken (lagerkrans).

För att baka sockerkaks­botten används rund flat form, gärna en springform (se dito). För att baka rulltårta används ugnsplåt (läs mer > Långpanna).

 © Kunskapskokboken. Reviderat 2021-03

Läs mer

Bakformar, kakformar ¤

Springformar

Om mjuka kakor, sockerkakor

Så bakas mjuka kakor, sockerkaka

Långpanna, bakplåtar

Recept med Kransformar, sockerkaksform

Det finns 5 recept med Kransformar, sockerkaksform