Friséesallat

Fotograf/bild: Film: Kat the farmer, frisée

Friséesallat

(frisésallat, friséesallat, frissésallat, krusbladig endivia)

Latin: Cichorium endivia var. crispum

Engelsk översättning frisée, curly endive

Fransk översättning frisée, chicorée frisée

Italiensk översättning cicoria frisée, scarola

Tysk översättning Frisée, Krausblättrige Endivie

Spansk översättning endivia rizada

Friséesallat, även kallad krusbladig endivia, är biologiskt en sortvariant av arten Sydcikoria (C. endiva) och syskon med escarolesallat. Frisée har krusiga och starkt flikiga blad, som bildar ett löst samlat och utbrett rufsigt huvud. Som alla cikorior har den besk smak, de yttre gröna bladen är beskare än de inre gulbleka bladen. Solljus ger grön färg och beskare smak. Därför brukar odlaren binda samman bladbuketten eller täcka över sallaten sista veckan innan skörd (lilla bilden ovan). Se film, klicka på "Kat" under bilden ovan.

  • Smak: Frisée har frisk beska med viss sötma. Bleka blad mildare än gröna.
  • Alternativ vara: Escarole eller rosésallat.
  • Försäljning/säsong: Säljs i butik under säsong.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Hållbar en 1 vecka eller mer.

Odling: Friséesallader är ofta tåliga och klarar flera minusgrader på hösten. Kan förkultiveras för tidigare skörd. Direktsådd tidigt på våren, kan skördas sent. Läs mer > Odla cikoriasallat.

Namnet: Det är de ljusa bladen som är de eftertraktade. Därför brukar salladshuvudet "friseras", det vill säga den gröna bladen skärs bort (se film via länk nedan, Så friseras frisée). Salladen har fått sitt namn av detta skäl och för att huvudet har en krusig frisyr. Egentligen borde sallaten stavas med ett e i Sverige (frisésallad), men oftast används fransk stavning.


SÅ ANVÄNDS FRISÉE

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer. Använd främst ljusgula blad om mildare smak önskas (mindre beska). Se hur man skär ut de grönare beska bladen från de mildare ljusa enligt filmlänk nedan > Så friserar man en frisée.

Rå bör sallaten blandas med andra mildare sallatssorter och matolja eller dressing för att mildra beskan. Passar naturell till smakrika ostar. Till skillnad från vanlig sallat tål den att förvällas eller lättstekas varvid beskan mildras (se recept > Fransk friséesallad). Fett i sallaten balanserar beskan, till exempel olja och/eller stekfläsk. Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Cikoriasallater

Om sallat

Så friseras frisée

Recept med Friséesallat

Det finns 4 recept med Friséesallat