crushed rye, cracked rye
seigle concassé
segale saraceno?
Roggenschrot
centeno partido?
Rågkross är hela rågkärnor som klippts i bitar, dvs inklusive kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 65 gram. 100 gram = 1,55 dl.
- Smak: Bröd bakat med rågkross får grov konsistens, bra tuggmotstånd och fyllig smak.
- Alternativ vara: Vetekross, korngryn.
- Försäljning: Säljs i mindre pappförpackning.
- Förvaring: Torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa: Kross är rikt på fibrer, järn och vitaminer. Protein ca 10%, fibrer 13%. Det finns Nyckelhålsmärkt rågkross.
Miljö: Det finns kross av biodynamiskt odlad råg.
SÅ ANVÄNDS RÅGKROSS
Rågkross kan blandas direkt i bröddeg, men bör först blötläggas i 8-10 timmar. Alternativt kan de skållas, läggas i kokhett vatten (1 dl kross per 1,5 dl vatten) i minst 3 timmar för att bli mjuka. Upp till 20% av mjölet kan bytas ut till vetekross. Lämplig som ingrediens i gröt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02
Läs mer
Recept med Rågkross
Det finns 3 recept med Rågkross
-
Hästlimpa, hästbröd
Tid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Fiberrika rågflingebullar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Skärgårdslimpa - filmjölkslimpa
Tid: 1 tim 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Skåvsjöholm