Piment d´Espelette

Fotograf/bild: Espelette Piment

Piment d´Espelette

(Piment de Espelette = en variant av spanskpeppar)

Engelsk översättning Piment de Espelette = a variant of chili pepper

Fransk översättning Piment de Espelette = une variété de piment

Italiensk översättning Piment de Espelette = una varietà di peperoncino

Tysk översättning Piment de Espelette = ein Chilipheffersorte

Spansk översättning Piment de Espelette = una variedad de guindillas

Piment d´Espelette är en droppformad cirka 10 centimeter lång variant av arten spansk­peppar (se dito), som odlas i byn Espelette i franska Aquitaine i sydvästra Frankrike. Den är AOC-klassad (skyddad ursprungsbeteckning, läs mer > Appellation d´Origine Contrôlée).

  • Smak och hetta: Saftigt fruktköttet, viss hetta 1000-1500 scoville (läs mer > Chilifrukters hetta och smak).
  • Alternativ vara: Annan mild chili, till exempel Dutch chili.
  • Försäljning/säsong: Finns inte i svenska butiker, i bästa fall torkad på burk.
  • Förvaras svalt, cirka +10°C gärna inplastad. Chili är känslig för stötar, uttorkning och kyla.

SÅ ANVÄNDS PIMENT d´ESPELETTE

Pepparfrukten används som annan spanskpeppar. Klassisk i baskisk-gaskonsk piperade (läs mer > Om piperade). 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Spanskpeppar

Appellation d´Origine Contrôlée

Dutch chili

Om pipérade

Om chilifrukter

Recept med Piment d´Espelette

Det finns 1 recept med Piment d´Espelette