Stafva Covré är en svensk vitmögelost av komjölk från Gotland som efterliknar klassisk fårost.

  • Osttyp: Vitmögelost av komjölk.
  • Ursprung: Stafva Gårdsmejeri, Gotland, Sverige.
  • Tillverkning:
  • Form: Cylindrisk.
  • Användning: Som dessertost.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Benvitt, fint vitmögelskikt.
  • Ytmogning: Vitmögelkultur.
  • Snittyta: Benvit.
  • Konsistens: Halvmjuk och krämig. Kan ha fastare, lite smulig kärna.
  • Smak: Pikant smak med viss syrlighet påminnande om chevré, men utan getostkaraktär.
  • Lagring: Mognadslagras 3 veckor i kyl.
  • Fetthalt: 30%.
  • Förvaring: 3-8°C.
  • Kommentar: Stafva gård i Barlingbo socken har varit i familjen Von Corswants ägo i fem generationer. Det är dock först nu ost har börjat produceras. De tillverkar dessertostar i olika former av vitmögel och blåmögel, men också kittostar och hårdostar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om mögelostar }