Stafva vit är svensk vitmögelost från Gotland.
  • Osttyp: Vitmögelost av pastöriserad komjölk.
  • Ursprung: Stafva Gårdsmejeri, Gotland, Sverige.
  • Tillverkning:
  • Form: Cylindrisk.
  • Användning: Som dessertost.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Benvitt mjukt skal av vitmögel.
  • Ytmogning: Vitmögelskultur.
  • Snittyta: Helvit.
  • Konsistens: Mjukt krämig med viss kärna beroende av ålder.
  • Smak: Mild med nöttoner.
  • Lagring: 6 veckor till 2 månader i kylrum.
  • Fetthalt: 30%.
  • Förvaring: 3-8°C.
  • Kommentar: Stafva gård i Barlingbo socken har varit i familjen Von Corswants ägo i fem generationer. Det är dock först nu ost har börjat produceras. De tillverkar dessertostar i olika former av vitmögel och blåmögel, men också kittostar och hårdostar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om mögelostar }