Om scones

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om scones

(scones = engelskt vitt bakpulverbröd, Så bakas scones)

Engelsk översättning scone, scones = white baking powder bread

Fransk översättning scones = pain anglais blanc à la levure chimique

Italiensk översättning scones = pane bianco inglese con lievito per dolci

Tysk översättning Scones = Englisches weißes Backpulverbrot

Spansk översättning scones = pan inglés blanco en polvo para hornear

Scones (singularis scone) är engelskt, eller snarare skotskt, bakpulverbröd. Traditionellt bakat på vetemjöl, mjölk, smör, bakpulver och salt. Det är ett kompakt, tungt och mättande bröd, som bör ätas purfärskt, fortfarande ugnsvarmt med smör och sylt. Eller på engelskt traditionellt vis som "Cream Tea". På svenska skulle scones kunna benämnas "hastbullar", eftersom hastdeg är ett namn på bakpulverdeg. Begreppet hastbullar är dock upptaget för söta, vetebullsliknade finbröd (se recept > Hastbullar). Se sconesrecept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Cream tea är klassiskt engelskt, det vill säga eftermiddagste med scones, clotted cream ("klumpad grädde") och lemon curd (citronkräm). Se recept > Cornish clotted Cream, Devon Cream (läs mer > Vispgrädde). Se recept > Lemon curd (läs mer > Lemon curd). Läs mer > Engelsk kokkonst.

Historia: Scones har sitt ursprung i Skottland, omtalad år 1513. Ursprungligen ett tjockt flatbröd stor som en tallrik och stekt på en girdle (stekplatta med krok som hängs över öppen eld). När bakpulver blev tillgängligt så blev det ett jäst bröd av dagens modell som bakades i ugn. Namnets ursprung är omtvistad. Eventuellt från holländskans schoonbrood ("vackert bröd"), eller skotsk-gäliska sgonn (= formlös massa). Det kan också vara döpt efter den medeltida staden Scone i mellersta Skottland. 


SÅ BAKAS SCONES

I Storbritannien kan man köpa färdiga scones i många varianter, som kan innehålla russin, vinbär, ost med mera. De har som regel degigare konsistens än hemlagade. De används mest som frukost- eller mellanmålsbröd. I Sverige kan de i undantagsfall hittas djupfrysta, så det blir till att baka själv. Ett alternativ till scones är så kallad filmjölks- eller yoghurtbröd bakat på bakpulver (se dito recept). Läs mer > Så bakas matbröd med bakpulver.

Ingredienser

  • Mjöl: Vanligtvis bara vetemjöl, men också vetemjöl utblandat med grahamsmjöl, havregryn eller rågmjöl. Kli och kross kan ingå. I England förekommer även scones gjorda på potatismjöl. 8 dl ger 16 små scones à cirka 50 gram.
  • Vätska: Mjölk eller filmjölk. Vanligen 3 dl per 8 dl mjöl. Andra mjölkprodukter som kvarg förekommer.
  • Jäsmedel: Bakpulver, bikarbonat eller hjorthornssalt. Bikarbonat och hjorthornssalt har dubbelt så hög jäseffekt som bakpulver.
  • Matfett: Smör eller margarin, ibland matolja. Vanligen 100 gram smör per 8 dl mjöl.
  • Smaksättare: Som regel inget utöver salt, men russin, frukt, frön och annat kan ingå som saffran eller vanilj.

Baka

  • Blanda: Alla ingredienser blandas till en halvfast deg. När bakpulver blandats med vätska i deg bör brödet bakas meddetsamma. Pulvret förlorar sin effekt med tiden.
  • Forma: Klassiskt är att forma degbullar cirka 10-12 cm breda (à cirka 225 gram), som plattas till lätt och snittas i kors, så att de bakade kan delas i 4 bitar. Små (deg ca 65g) eller halvstora bullar är numera vanligast.
  • Grädda: Scones bakas i het ugn, 225-250°C.
  • Tillagningstid 10-15 minuter.
  • Servering: Brödet är godast nybakat, helst fortfarande ugnsvarmt. Serveras med smör och sylt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Läs mer

Vispgrädde

Engelsk kokkonst }

Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd

Film: Håkan Johansson bakar scones

Recept med Om scones

Det finns 10 recept med Om scones