Stilton }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Stilton }

(stilton = klassisk engelsk grönmögelost)

Engelsk översättning stilton =

Stilton är en berömd engelsk ost, som började tillverkas cirka 1730. Den är en grön/blåmögelost som påminner om vår Ädelost men har en kraftigare smak. Ostens namn är skyddat sedan 1700-talet. Man sålde osten till passagerare i diligensen när denna gjorde uppehåll vid puben The Bell Inn i den lilla staden Stilton norr om Cambridge.

Ursprung: Stilton, England, 10 mil norr om London, med anor från 1700-talet. Registrerat varumärke och ursprungs­skyddad av EU. Får endast tillverkas av 6 mejerier, dock ej i orten Stilton. Osten introducerades på världshuset Bell Inn i Stilton, därav namnet.

Osttyp: Blåmögelost av fet komjölk.

Ytskikt:

Snittyta: Beige med blå marmorering.

Konsistens: Halvfast.

Smak: Skarp, men mildare, torrare och mindre salt än t.ex. Roquefort och Gorgonzola.

Lagring: Minst 6 mån.

Fetthalt: 31%.

Förvaring: Kylskåp inslagen i folie, men ta ut osten 2 timmar före förtäring. Osten kan frysas i 3 månader.

Kommentar: Klassisk dessertost på julbordet i England. Används i matlagning till sallader, smaksättning av såser etc. Till osten passar kraftfulla röda viner och ett sött rött portvin är klassiskt. 

Historia: Stilton började tillverkas runt 1730. Den är en grönmögelost som påminner om vår Ädelost men har en kraftigare smak. Ostens namn är skyddat sedan 1700-talet. Man sålde osten till passagerare i diligensen när denna gjorde uppehåll vid puben The Bell Inn i den lilla staden Stilton norr om Cambridge. Källa: Ostforum.   
Läs mer

Stilton Cheese

Film: Traditional stilton cheese

Recept med Stilton }

Det finns 1 recept med Stilton }