Mango

Fotograf/bild: Film: Polin Lifestyle, mango

Mango

(mango = tropisk frukt med ursprung i Indien och Malaysia)

Latin: Mangifera indica

Engelsk översättning mango, manga = tropical fruit originating in India and Malaysia. Mango pickles.

Fransk översättning mangue, manguier = fruit tropical originaire de Inde et Malaisie

Italiensk översättning mango = frutto tropicale originario dell´India e Malaysia

Tysk översättning Mango = tropische Frucht mit Ursprung in Indien und Malaysia

Spansk översättning mango, melocotón de los trópicos = fruta tropical originaria de la India y Malasia

Mango (Mangifera indica) är en art i släkte Mangifera (mangosläktet) inom familj sumakväxter där bland annat också cashew och pistage ingår. Släktet omfattar runt 70 arter varav arten mango är den kulinariskt viktigaste. Det är ett tropiskt ständigt grönt träd som blir 15-30 meter högt med tät mörkgrön krona. Blommorna är små, rödgula och väldoftande, frukterna är stora och välsmakade. Det finns många sortvarianter med skiftande i karaktär och smak. Namnet mango från malaysiskans namn på frukten manga. Se film, klicka på "Polin Lifestyle" under bilden ovan.

Förekomst: Det finns två genetiska populationer av samma art, den indiska och den sydostasiatiska-malaysiska varav det finns många sortvarianter. I Indien runt 500 sorter där den lär ha odlats redan för 4000 år sedan. Arten är inte känd i vilt tillstånd. Det är ett av tropikernas viktigaste fruktträd, spridd till Karibien och Brasilien på 1700-talet och till Afrika, Mexiko, Florida och Hawaii på 1800-talet. Mangon är både Indiens, Pakistans och Filippinernas nationalfrukt liksom nationalträd i Bangladesh.

  • Biologi: Stenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt och bär.
  • Ursprung: Nordöstra Indien och Malaysia.
  • Form, vikt: Mango är vanligtvis en stor oregelbunden rundoval (elliptisk) frukt som väger 250-500 gram, varav ätbart fruktkött utgör cirka 70%.
  • Skal/färg: Omogen frukt är grön. Skalet på mogen mango kan vara gult, grönt, orange, rött, violett eller skifta i flera färger på "solsidan". Skalet är segt och skall vara lite mjukt på en mogen frukt.
  • Fruktkött: Fruktköttet är ljust orangegult, mjukt och mycket smakrikt, saftigt, och ibland något fibröst (trådigt). Fruktköttet klamrar sig fast vid en stor oval tillplattat frö. 
  • Mognad: Vår. Mango skördas oftast halvmogen. Det är en klimakterisk frukt - arom, mjukhet och smak utvecklas efter skörd. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Omogen frukt är mycket syrlig. Som mogen är den söt med komplex speciell exotisk smak av persika, kokos och karamelltoner. Eftersmaken är syrlig. Mango har mycket hög sockerhalt (c:a 14%) och medel syrahalt (c:a 0,5%). Läs mer > Fruktsmak.
  • Alternativ vara: Den speciella smaken är unik, svår att ersätt. Annan söt-sur exotisk frukt är ett alternativ.
  • Säsong/försäljning: Färsk säljs i de flesta butiker till och från. Förekommer fryst som är ett bra alternativ. 
  • Förvaring/hållbarhet: Mogen mango förvaras svalt i 12-16°C. Omogen i rumstemperatur. Känsliga för kyl- och tryckskador.
Hälsa: Skalet innehåller en allergiframkallande irritant (urusshioler, giftig olja) snarlik den som också finns i cashewnötternas skal. Kan ge kontakteksem. Skalet skall därför inte ätas, vilket man ändå ogärna gör för att det är segt och osmakligt. Läs mer > Irritanter.

Odling: Trädet anpassar sig till alla jordar, men trivs bäst leriga men inte blöta svala jordar upp till 600 meters höjd. Regn under blomning minskar befruktning och skörd. Kan ge frukt två gånger per år i tropiskt klimat men bara en gång i svalare tempererat klimat.

Produktion
: Världsproduktionen av mango inklusive mangostan och guava blev 55 miljoner ton år 2020, en ökade med 357% sedan 1970. Närmare 3/4-delar produceras i Asien, varav Indien är storproducent med en världsmarknads­andel på 45%. Näst största producentland är Indonesien med 7% marknadsandel. Läs mer > Produktion exotisk frukt.

Mango peppers = inlagd chilifrukt !?. När mango importerades till England på 1700-talet måste de först picklas (läggas in i saltlag) för att klara transporten. Produkten blev mycket populär i dåtidens England och fruktnamnet blev ett allmänt begrepp även för andra picklade varor till exempel chilifrukter. Begreppet lever kvar för picklad chili och är med andra ord inte picklad mango.



SÅ ANVÄNDS MANGO

Mogen eller halvmogen mango äts utan skal naturell som frukt, i sallader, eller tillagad i desserter, bakverk eller som tillbehör till mat till exempel till kallt kött och kall fisk. Frukten pressas till juice eller puré som används i sås, drycker, drinkar, desserter eller till marmelad. I Indien används puré från mogen mango till efterrätten aamras/amras (= "extrakt"). Purén smaksätts på olika sätt med kardemumma, socker, saffran eller vanilj. Ibland tillsätts mjölk, grädde eller vatten. Aamras poori = med bröd (läs mer > Om indiskt flatbröd). I Thailand äter man gärna mango tillsammans med ris och kokosnötsmjölk, i sallader, eller som tillbehör till annan mat. I filmen (under bilden ovan) tillreder flickan juice med stärkelsemedel till dessertbitar. Omogen mango används till pickles eller söt tillbehörssås kallad mango chutney (läs mer > Färdig chutney). Torkad och mald omogen chutney ger ett syrligt pulver i Indien kallat amchoor (se dito) vilket används som citruskrydda.

Så skalar man en mango: Fruktköttet är mjukt och sitter fast vid kärnan vilket ställer lite krav på skalning om man vill få fina bitar eller skivor. Fruktköttet fäster också mer eller mindre mot skalet beroende på mognadsgrad. Se film via länk nedan > How to cut a mango.

  1. Mogen frukt: Skär eller riv upp en bit av skalet och dra av skalet bit för bit (som i filmen under bilden ovan). Sedan slavsar man i sig den saftiga härligheten runt kärnan, eller skär loss det mjuka saftiga köttet för användning på annat sätt till exempel till saft eller puré.
  2. Skivad halvmogen frukt: Skär av fruktens båda ändar. Ställ den på högkant och skär bort skalet. Skär loss två stora bitar längs med kärnans platta sida och två mindre bitar på den breda sidan. Skiva sedan bitarna.
  3. Tärnad halvmogen frukt: Skär loss skivor som ovan men med skal. Skär halvornas fruktkött i rutor. Vik halvan ut och in så att skalet är inåt och så att tärnorna separeras från varandra. Skär loss tärningarna. Detta är också ett mindre kladdigt sätt att äta frukten.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-01
Läs mer

Om frukt och bär

Produktion exotisk frukt

Fruktsmak

Matbiologi frukt

Irritanter

Om indiska flatbröd, chapati m.fl.

Färdig chutney

Amchoor ¤

Film: How to cut a mango

Film: Mango varieties

Recept med Mango

Det finns 49 recept med Mango