Camembert de Normandie (AOC-ost)

Fotograf/bild: Johan Carlson, Jürss Mejeri

Camembert de Normandie (AOC-ost)

Ursprung: Normandie, namngiven efter ort med samma namn. AOC 1983. Det finns en mångfald kopior producerade i olika länder t.ex. dansk Høng camembert.

Osttyp: Vitmögelost av opastöriserad komjölk. Rund, mindre ost cirka 11 cm bred och vikt 250 gram.

Ytskikt: Vit skorpa av fint mögelskikt.

Snittyta:

Konsistens: 

Smak: Kraftig.

Lagring: 

Fetthalt: 28%.

Förvaring:

Kommentar: Camembert görs på mjölk från kor som betat på det mycket frodiga gräset vid Frankrikes kust. Camenbert är en vitmögelost som tillverkas liknande Brie. Även Camembert har en smak som påminner om champinjoner. Det som skiljer dessa två ostsorter åt är främst smaken. Vid tillverkning av Brie tillsätts yoghurtkultur, som gör att den blir friskare och syrligare.

Historia: Enligt lokaltraditionen tillverkades för första gången 1791 av Marie Harel f. Fontaine i Camembert, som ligger i Normandie väster om Paris. I verkligheten kan ostberedningen i Normandie spåras tillbaka till 1100-talet. I två gamla franska lexikon från 1708 och 1741 nämns Camembert som den bästa av ostarna i Normandie. Sitt namn påstås osten fått av Napoleon när han gjorde ett uppehåll i den lilla staden Camembert. Han smakade och ropade sedan med hög röst: ”Detta skall vara min ost, Camembert!” Det sägs att han sprang upp och kysste uppasserskan som serverade honom denna ost. Källa: Ostforum.