Hårt tunnbröd är nybakat mjukt tunnbröd som eftertorkats i ugn på svag värme. Skillnaden förutom konsistensen är att degen till hårt tunnbröd kavalas ut supertunt. Läs mer > Mjukt tunnbröd. Där finns en utförligare beskrivning av tunnbröd. Läs mer > Så bakas tunnbröd. Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.

  • Brödtyp: Hårt sprött flatbröd.
  • Smak: Ganska smakneutralt om okryddat.
  • Näring: Hårt tunnbröd avviker en del jämfört med knäckebröd. Fiberhalten 2-8% är lägre än för knäckebröd (20-23%). Vattenhalten 5-15% är högre än för knäckebröd (~5%). I övrigt likartat, kolhydrater cirka 60% (50-70%), fetthalt 2-4% och protein 9-12% (med undantag för palttunnbröd drygt ~20%protein).
  • Alternativ vara: Mjukt tunnbröd, annat flatbröd, knäckebröd.
  • Försäljning: Hårt tunnbröd förekommer i de flesta butiker. Vanligast är fiberrikt vetetunnbröd vanligen kallat "tunnbröd". Därutöver förekommer till och från i butik rågtunnbröd, havretunnbröd, korntunnbröd och tunnpaltbröd.
  • Jämförpris: Butiksbröd har generellt ett högt pris jämfört med andra tillbehör till mat och tunnbröd är extra dyrt 60-150 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Torrt. Mycket lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS HÅRT TUNNBRÖD

Hårt tunnbröd används mest som smörgåsbröd. Liksom mjukt tunnbröd är hårt tunnbröd "ett måste" till sur­strömming.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09

Läs mer

Så bakas ojäst bröd, flatbröd

Om tunnbröd

Om hårt matbröd, knäckebröd

Om prisjämförelser

Recept med Om hårt tunnbröd

Det finns 4 recept med Om hårt tunnbröd