Tabascopeppar är en variant av chiliarten Flerårig spanskpeppar (se dito). Det är en liten vit-röd chili, ett par centimeter lång. Chilifrukten säljs inte i svenska butiker, men däremot sås av densamma. Tabasco är en delstat i södra Mexico, tillika ett registrerat varumärke för chilipepparsås (läs mer > Om chilisåser). Det finns olika varianter av tabascosåsen med varierande hetta (läs mer > Chilifrukters hetta och smak).

Tabasco® (registrerat varumärke) är en mycket het chilipepparsås, uppkallad efter den mexikanska delstaten Tabasco. Mr Edmond Mc Ilhenny uppfann kryddan 1868 på Avery Island i Louisiana, USA. Krossade pepparfrukter fermenteras (jäses) på ekkärl i tre år och blandas sedan med salt, ättika, socker med flera kryddor. Hemligt recept förstås. Det finns olika sorters Tabasco.

  • Tabascopeppar (färsk frukt): Tydlig, skarp hetta 30.000 - 50.000 scoville.
  • Tabasco Pepper Sauce (original): 2500 - 5000 scoville.
  • Tabasco Habanero: > 7000 scoville.
  • Tabasco Sriracha med sweet chili: 1000 - 3000 scoville.
  • Tabasco Chipotle med rökt chili: 1500 - 2500 scoville.
  • Tabasco Cayenne Garlic med vitlök: 1200 - 2400 scoville.
  • Tabasco Green Jalapeno: 600 - 1200 scoville.
  • Tabasco Buffalo Style: 300 - 900 scoville.
  • Tabasco Sweet & Spicy: 100 - 300 scoville.

Det finns liknande fabrikat från Mexico, Kina och andra länder.


SÅ ANVÄNDS TABASCO

Tabasco används färsk eller som sås för smaksättning av mat och såser.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Flerårig spanskpeppar

Om chilisåser

Chilifrukters hetta och smak

Om chilifrukter

Film: How to Grow Tobasco Peppers

Film: How Tabasco Sauce Is Made

Film: Matgeek 11 SORTERS TABASCO

Film: How to Make Hot Sauce