Franska AOC-ostar

Fotograf/bild: Aix*Marsielle Université

Franska AOC-ostar

(Fransk ost, franska AOP-ostar, Ursprungsskyddade franska ostar, Franska SUB-ostar)

Engelsk översättning French PDO cheese

Fransk översättning Appellation d´Origine Controlée Fromage, fromages français AOP

Italiensk översättning Francese DOP-formaggi

Tysk översättning französische gU-Käse

Spansk översättning queso DOP francés

Fransmännens stora ostkunnande och mångfald av ostar är väl känt. Redan under antiken specialiserade de sig på mjuka löpeostar med kort lagringsduglighet. Charles de Gaulle: Hur skall man kunna regera ett land som har 246 olika slags ostar?

AOC = Appellation d´Origine Controlée: Liksom för viner klassificerar fransmännen sina ostar enligt AOC, vilket innebär att den framställts enligt fasta regler bland annat avseende geografiskt produktionsområde, produktionssätt, lagringsmetoder, kvalitet och karaktär. Samtliga AOC-ostar är också AOP-ostar (Appelation d´Origine Protégée) vilket avser EU:s ursprungsskydd (läs mer > Ursprungsskydd EU). 2014 omfattade AOC-systemet 45 franska ostar.

  • 30 ostar av komjölk: Abondance, Beaufort, Bleu d´Auvergne, Bleu de Gex, Bleu des Causses, Bleu du Vercors–Sassenage, Brie de Meaux , Brie de Melun, Camembert från Normandie, Cantal, Chambérat, Chaource, Comté, Epoisses, Fourme d´Ambert, Forme de Montbrison, Laguiole, Langres, Livarot, Maroilles, Mont-d´or eller Vacherin, Morbier, Munster, Neufchâtel, Pont-l´Evêque, Reblochon, Saint-Nectaire, Salers, Tome des Bauges.
  • 13 av getmjölk, 2 av fårmjölk: Banon, Brocciu, Chabichou du Poitou, Charolais, Chevrotin, Crottin de Chavignol, Ossau-Iraty (fårost), Pélardon, Picodon, Pouligny Saint-Pierre, Rigotte de Condrieu, Rocamadour, Roquefort (fårost), Sainte-Maure, Selles-sur-Cher, Valencay. 

Fördelning på osttyp:

  • 1 färskost/mesvara (fr. fromage frais): Brocciu corse. Läs mer > Franska färskostar.
  • 11 getostar (fr. chevre, pâte molle croûte naturelle): Banon, Chabichou du Poitou, Charolais, Crottin de Chavignol, Pélardon, Picodon, Pouligny Saint-Pierre, Rocamadour, Sainte-Maure, Selles-sur-Cher, Valencay. Läs mer > Franska getostar & fårostar
  • 6 vitmögelostar (fr. pâte molle croûte fleurie): Brie de Meaux , Brie de Melun, Camembert från Normandie, Chaource, Neufchâtel, Rigotte de Condrieu. Läs mer > Franska mögelostar.
  • 7 blå-/grönmögelostar (pâte persillée): Bleu d´Auvergne, Bleu de Gex, Bleu des Causses, Bleu du Vercors – Sassenage, Fourme d´Ambert, Forme de Montbrison, Roquefort. Läs mer > Franska mögelostar.
  • 12 hårdostar (fr. pâte pressée): Abondance, Beaufort, Cantal, Chevrotin, Comté, Laguiole, Morbier, Ossau-Iraty, Reblochon, Saint-Nectaire, Salers, Tome des Bauges. Läs mer > Franska hårdostar.
  • 8 kittostat (fr. pâte molle croûte lavée): Chambérat, Epoisses, Langres, Livarot, Maroilles, Mont-d´or/Vacherin, Munster, Pont-l´Evêque. Läs mer > Franska kittostar.

För att hitta AOC-ostar i Kunskapskokboken sök "AOC-ost".

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Internationellt regelverk ost

Franska hårdostar

Franska kittostar }

Franska mjuka getostar, fårostar

Franska grönmögelostar }

Franska färskostar

Ursprungsskydd EU

AOC hemsida