Rocamadour

Fotograf/bild: Rocamadour

Rocamadour

(Rocamadour = fransk mjuk getost, AOC-klassad)

Engelsk översättning Rocamadour = French goat cheese, AOC-classified

Fransk översättning Rocamadour, cabécou de Rocamadour = fromage de chèvre, classé AOC

Italiensk översättning Rocamadour = formaggio di capra francese, classificato AOC

Tysk översättning Rocamadour = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert

Spansk översättning Rocamadour = queso de cabra francés, clasificado AOC

Rocamadour är en mjuk getost med anor från mitten av 1400-talet i den lilla pilgrimsorten med samma namn. Osten lär ha kunnat fungera som betalningsmedel för skatt. Har även kallats Cabécou de Rocamadour (cabra = get på occitanska (lenga d´oc) som är ett sydfranskt språk närbesläktat med katalanska).

  • Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
  • Ursprung: Rocamadour, Midi-Pyrénées, Frankrike. AOC 1995.
  • Tillverkning: Totalt cirka 1100 ton per år, 30 miljoner ostar, varav en tredjedel gårdsproducerad.
  • Form: Rund-platt puck cirka 6 cm i diameter och 1,6 cm hög. Vikt 35 gram per styck.
  • Användning: Den kan ätas i sallad, värmd på toast (chevre chaud), eller ensam med rött vin och bröd.
  • Passande dryck: Lokalt rött vin.
  • Ytskikt: Vitt, lätt fuktigt naturligt mögelskikt.
  • Snittyta: Naturlig, sammetslen skorpa.
  • Konsistens: Krämig.
  • Smak: Mild nötsmak. Kan variera något mellan gårdarna.
  • Lagring: Mognadslagring 6-7 12-15 dagar.
  • Fetthalt: Minst 18%.
  • Förvaring: 6 till 10°C. Ta ut osten minst en timme i rumstemperatur före konsumtion.
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om getost, fårost

Franska mjuka getostar, fårostar

Franska AOC-ostar

Hemsida Rocamadour

Film: Tillverkning Rocamadour