Picodon

Fotograf/bild: Cheese online

Picodon

(Picodon = , Fransk mjuk getost, Fransk AOC-ost)

Engelsk översättning Picodon = French goat cheese, AOC-classified

Fransk översättning Picodon, Picodon Ardèche, Picodon Crest, Picodon Dauphiné, Picodon Dieulefit, Picodon DrômePicodon l´huile d´olive = fromage de chèvre, classé AOC

Italiensk översättning Picodon = formaggio di capra francese, classificato AOC

Tysk översättning Picodon = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert

Spansk översättning Picodon = queso de cabra francés, clasificado AOC

Picodon är en mjuk getost från bergsområdena i Rhône-dalen i Sydfrankrike. Namnet picodon betyder "kryddig" på occitanska (även kallat langue d´oc = språkgrupp i södra Frankrike, närbesläktat med katalanska). Picodon är snarlik getosten Pélardon (se dito) som också kommer från trakten. 

  • Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
  • Ursprung: Bergsområdena i Rhône-dalen i Sydfrankrike, främst i departementen Ardèche and Drôme. AOC-klassad ost år 1983.
  • Tillverkning: 584 ton år 2005.
  • Form: En liten rund-platt ost, 5-8 cm bred och cirka 2 cm hög. Vikt 40-100 gram.
  • Användning: Som smörgåspålägg och dessertost.
  • Passande dryck: Lokalt vitt eller rött Rhônevin.
  • Ytskikt: Naturlig, vit-beige skorpa. Gyllene vid ökad ålder. 
  • Snittyta: Vit med jämn fin textur. Gulnande med ökad ålder. 
  • Konsistens: Torr. Hårdnar och blir sprödare i takt med ökad ålder. 
  • Smak: Mild frisk smak som ung. Mer koncentrerad kryddighet med ökad ålder.
  • Lagring: Minst en månad i lerkrukor.
  • Fetthalt: Helfet ost, minst 28% fetthalt.
  • Förvaring: Svalt, bäst i 10°C. Rumstemperera osten minst i en timme före konsumtion.
  • Kommentar: Osten förekommer i flera varianter. Picodon Ardèche (40-60g) är vanligast, märkbart syrlig. Picodon Crest (60g) med extra stark smak. Picodon Dauphiné säljs väl mognad. Picodon Dieulefit (40-90g) säljs både som ung och mognad. Picodon Drôme (45g) har låg syra och salt-söt smak. Picodon l´huile d´olive är marinerad i olivolja.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om ost, osttyper

Om getost, fårost

Franska mjuka getostar, fårostar

Pélardon

Franska AOC-ostar

Hemsida Picodon

Film: Picodon d´Ardèche AOC