Chevrotin

Fotograf/bild: C&W Gastro Import

Chevrotin

(Chevrotin = fransk mjuk getost, AOC-klassad)

Engelsk översättning Chevrotin = French goat cheese, AOC-classified

Fransk översättning Chevrotin, Chevrotin d´Alpage, Chevrotin des Aravis, Chevrotin de Macôt, Chevrotin du Mont Cenis, Chevrotin de Peisey-Nancroix = fromage de chèvre, classé AOC

Italiensk översättning Chevrotin = formaggio di capra francese, classificato AOC

Tysk översättning Chevrotin = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert

Spansk översättning Chevrotin = queso de cabra francés, clasificado AOC

Chevrotin är en mjuk getost från Savoyen i de franska alperna med anor från 1600-talet. Det är fortfarande en hantverksmässigt beredd ost på 22 bergsgårdar, vilket ger små lokala avvikelser. Förekommer med flera tilläggsnamn.

  • Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
  • Ursprung: Haute-Savois, i nördöstra Frankrike. AOC-klassad ost 2002.
  • Tillverkning: Årsproduktion cirka 70 ton.
  • Form: Platt-cylindrisk 9-12 cm bred, cirka 4 cm hög. Vikt 250-350 gram.
  • Användning: Som smörgåspålägg och dessertost.
  • Passande dryck: Ett lokalt vitt vin.
  • Ytskikt: Saltvattensbehandlad naturlig skorpa. Vit-gul-orangetonad yta.
  • Snittyta: Gräddgul, grynpipig med små hål.
  • Konsistens: Halvfast, pastaliknande.
  • Smak: Fyllig, aromatiskt syrlig. Anses som bäst mellan april och november när de är frigående.
  • Lagring: 3-6 veckor.
  • Fetthalt: Halvfet ost, 28% fetthalt.
  • Förvaring: Svalt, bäst i 10°C. Rumstemperera osten minst i en timme före konsumtion.
  • Kommentar: Chevrotins ostmassa pressas vilket ger en ganska fast ost. Den har vissa likheter med Reblochon, en halvhård hårdost som tillverkas i grannskapet. Se dito.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om getost, fårost

Franska mjuka getostar, fårostar

Franska AOC-ostar

Om ost, osttyper

Reblochon (AOC-ost)

Hemsida Chevrotin

Film: Itinéraires des Fromages, Chevrotin