Banon

Fotograf/bild: Fromagerie Martin

Banon

(Banon = fransk mjuk getost, AOC-klassad)

Engelsk översättning Banon = French goat cheese, AOC-classified

Fransk översättning Banon, Banon à la feuille = fromage de chèvre, classé AOC

Italiensk översättning Banon = formaggio di capra francese, classificato AOC

Tysk översättning Banon = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert

Spansk översättning Banon = queso de cabra francés, clasificado AOC

Banon (à feuille = i ark) är en getost med gamla anor, som kommer från norra Provence. Enligt legenden skall den romerska kejsaren Antonin le Pieux (86-161) ha ätit så mycket av osten att han dog. År 1270 visas osten för första gången på marknader. Osten förpackas i bruna kastanjeblad vilket skyddar osten och bidrar till smaken.

  • Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
  • Ursprung: Provence i södra Frankrike. AOC-klassad ost.
  • Tillverkning: Tillverkas med löpekultur i motsats till mjölksyrekultur som är bruklig i norra Frankrike.
  • Form: Rundplatt liten ost, 7,5-8,5 cm i diameter och 2-3 cm hög. Vikt cirka 100 g.
  • Användning: Som dessertost med en god skiva lantbröd och ett glas vitt vin.
  • Passande dryck: Lokala viner som AOC-klassade Coteaux de Pierrevert till exempel.
  • Ytskikt: Naturlig skorpa, vit med ljusbruna inslag. 
  • Snittyta: Vit.
  • Konsistens: Krämigt inre.
  • Smak: Smakrik.
  • Lagring: Cirka 2 veckor före försäljning.
  • Fetthalt: Cirka 25%.
  • Förvaring: Svalt, bäst i 10°C. Rumstemperera osten minst i en timme före konsumtion.
  • Kommentar: Ostarna läggs i lerkrukor för att mogna.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om ost, osttyper

Om getost, fårost

Franska mjuka getostar, fårostar

Franska AOC-ostar

Hemsida Banon

Film: Making Banon cheese in Provence