Klassificering nötslakt

Fotograf/bild: Trans los Muros

Klassificering nötslakt

(nötslakt 1. slaktkaterorier nötboskap (form, fett, färg), slaktkroppens form, fettansättning, kalvköttets färg)

Latin: occisio bovis

Engelsk översättning cattle slaughter 1. beef grading categories - shape, fat, color

Fransk översättning abattage du bétail 1. catégories de classement du bœuf - forme, gras, couleur

Italiensk översättning macellazione del bestiame 1. categorie di classificazione della carne bovina - forma, grasso, colore

Tysk översättning Rinderschlachtung 1. Bewertungskategorien für Rindfleisch - Form, Fett, Farbe

Spansk översättning sacrificio de ganado 1. categorías de clasificación de carne de res - forma, grasa, color

Slaktkroppar skall enligt svensk lag och EU-regler (EUROP) klassificeras med avseende på användbarhet. Klassificeringen görs av Jordbruksverket utbildade personer med behörighetsbevis. Granskat kött märks (stämplas) direkt på slaktkroppen. Nötboskap klassificeras i kategori, kroppsform och fettansättning, samt ursprungsmärks. Kalvköttets färg klassas.

Slaktkategorier nötboskap:

  • Spädkalv (1-3 månader, uppfödda på mjölk).
  • Gödkalv (cirka 4-5 månader uppfödd på dimjölk), samt bedömning av köttfärg. Mjukt rundad kroppsform och ett vitt eller nästan vitt fett.
  • Mellankalv (högst 8 månader gamla). Utmärkande kalvegenskaper.
  • Ungtjur (hankalv efter puberteten) som inte uppfyller kraven för kalv.
  • Tjur som inte uppfyller kraven för ungtjur.
  • Stut (kastrerat handjur) som inte uppfyller kraven för kalv.
  • Kviga (hondjur som ej kalvat) som inte uppfyller kraven för kalv.
  • Ungko (hondjur som har kalvat) som upfyller vissa kvalitetskrav.
  • Ko (hondjur som har kalvat) som inte uppfyller kraven för ungko.

Slaktkroppens form, köttinnehåll (gäller ej spädkalv):

  • E = Extremt svällande, välutvecklat
  • U = Mycket svällande, välutvecklat
  • R = Svällande och välutvecklat
  • O = Välutvecklat
  • P = Något tunn, insjunken

Varje klass kan anges med plus (+) eller minus (-). Totalt 15 klasser.

Fettansättning (gäller ej spädkalv):

  • 1 = Mycket liten
  • 2 = Liten
  • 3 = Ordinär
  • 4 = Riklig
  • 5 = Mycket riklig

Varje klass kan anges med plus (+) eller minus (-). Totalt 15 klasser.

Kalvköttets färg (gäller ej spädkalv):

  • 1 stjärna = Mörkt rött kött.
  • 2 stjärnor = Rött kött, men varken ljust eller mörkt röd.
  • 3 stjärnor = Ljust rött kött.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-09

Läs mer

Om nötkött, köttkvalité

Styckning nöt, nötkött