barley meal
farine d´orge
farina d´orzo
Gerstemehl
harina de cebada
Kornmjöl är ett fullkornsmjöl malt av skalad kärna inklusive kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi. Kornmjöl ingår i blandmjölet fyra sädesslag (läs mer > Lantbrödsmjöl).
- Vikt/omvandling: 1 dl = 50-55 gram. 100 gram = 1,8-2 dl.
Avser struket mått med luftigt mjöl, ej packat. Häll mjölet direkt ur påsen i måttkärlet. - Alternativ vara: Rågmjöl, lantbrödsmjöl.
- Försäljning: Förekommer i pappersförpackningar i alla butiker.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.
Hälsa: Kornmjöl är rikt på näring (protein 11%) och kostfibrer (cirka 8%). Det finns Nyckelhålsmärkt kornmjöl.
SÅ ANVÄNDS KORNMJÖL
Kornmjöl har ingen bra bakningsförmåga och används därför till bröd som inte kräver hög volym, till exempel tunnbröd och andra flatbröd (läs mer > Om ojäst bröd, flatbröd). Kornmjöl kan blandas med rågsikt eller vetemjöl för att ge luftigt matbröd. Mjölet används även till välling, samt ingår i pitepalt.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03
Läs mer
Så tillagas kroppkakor, palt och kams
Recept med Kornmjöl
Det finns 5 recept med Kornmjöl
-
Ört- och vitlöksbullar
Tid: 1 tim 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundrecept
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Palt och flatpalt (med kornmjöl)
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk pitepalt ā la Wretman
Svarighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Sofia