Tillagningstid lammstek med ben

Fotograf/bild: Kunskapskokboken

Tillagningstid lammstek med ben

Stek med ben ger jämnare genomstekning, lite mustigare smak och snabbare tillagning räknat per kilo. Benet leder värme in i köttet och ger också ifrån sig smakämnen. Kockskolan rekommenderar stek med ben före urbenad stek. Tyvärr är stek med ben lite svår att hitta i butik.

Lammstek med ben

Råvikt

Rosa kött

Välstekt

Innertemperatur >

63-66°C

71-74°C

Liten stek

1,5 kg

35 min

45 min

Medelstor stek

2,5 kg

1 tim

1 t 15 m

Stor stek

3,5 kg

1 t 30 min

1 t 45 m

Stektid per kilo råvikt

22-28 min

28-34 min

Stektiderna avser rumstempererat kött, kallt kött tar längre tid.
Stektiderna avser brynt kött i hög värme (225°C) och efterstekt i 160°C.




Lammstek med ben

Råvikt

Rosa

Välstekt

Råvikt

Rosa

Välstekt

Innertemperatur >

med ben

63-66°C

71-74°C

utan ben

63-66°C

71-74°C

Liten stek

1,5 kg

35 min

45 min

1,5 kg

1 tim

1 t 10 min

Medelstor stek

2,5 kg

1 tim

1 t 15 m

2,5 kg

1 t 40 min

2 tim

Stor stek

3,5 kg

1 t 30 min

1 t 45 m

3,5 kg

2 t 20 min

2 t 45 m

Stektid per kilo råvikt

 

22-28 min

28-34 min

 

39-44 min

44-49 min




Stektider är alltid osäkra. Använd stektermomter för säkrare resultat.

Kärntemperaturer ("innertemperatur"):

 Stekgrader kött *)

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Läs mer > Om innertemperaturer.

  • Rosa kött: Innertemperatur 63-66°C. Köttet aningen elastiskt, köttsaften lätt rosa.
  • Välstekt kött: Innertemperatur 71-74°C. Köttet känns hårdare, köttsaften blekt gul.

© Testlagat av Kockskolan´s provkök 2010