Vit, mörk och ljus sirap

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sirap

(sirap, betsockersirap = en koncentrerad, mycket tjock­flytande socker­lösning)

Latin: sirupus

Engelsk översättning syrup, sugar sirup = a concentrated, very viscous sugar solution

Fransk översättning sirop, sirop de sucre = une solution de sucre concentrée et très visqueuse

Italiensk översättning sciroppo , sciroppo di zucchero = una soluzione zuccherina concentrata, molto viscosa

Tysk översättning Sirup, Zuckersirup = eine konzentrierte, sehr viskose Zuckerlösung

Spansk översättning jarabe, jarabe de azucar = una solución de azúcar concentrada y muy viscosa

Sirap är en koncentrerad, tjock­flytande socker­lösning som ogärna kristalliserar sig. Vanligtvis tillrett av socker från sockerbetor eller sockerrör, men kan även vara annan trögflytande sockerhaltig vätska till exempel från rödbetor. Sirap framställs även från ren stärkelse från potatis, majs, ris och andra stärkelserika produkter (läs mer > Glukossirap, stärkelsesirap), tillika av sav från lönn och agave (se respektive), samt från kokos, mandel eller nedkokad fruktjuice. Det sistnämnda var vanligt sötnings­medel förr innan sockret var tillgängligt. Växtsaften (saven) vid sockerframställningen kallas också sirap (läs mer > Så framställs socker). I England, Frankrike, Tyskland med flera länder kallas även tunna sockerlösningar (sockerlag) till drinkar för "sirap" (läs mer > Om drinksmaksättare). En annan smaksättare är balsamsirap (läs mer > Balsamvinäger). Se recept med sirap, klicka på "recept" till höger om bilden.

Betsockersirap: I Sverige tillverkas sirap av betsocker. Det finns vit, ljus och mörk till konsument, men till industrin framställs många olika smakvarianter. Sirap används främst inom industrin, inom tillverkning av sockerkonfektyrer och bagerinäringen för dess smakvariation och dess egenskap att inte kristallisera.

  • Omvandling: 1 dl = 140 gram. 100 g = 0,7 dl.
  • Smak: All sirap är mycket söt. Ju mörkare sirapen är, desto smakrikare.
  • Alternativ vara: Honung, socker.
  • Försäljning: Standard i Sverige är vit, ljus och mörk sirap tillverkad av betsocker. Det finns också ekologisk ljus sirap, cane syrup och glukossirap. Lönnsirap hittar man också i de flesta butiker. För bagerinäringen finns speciella varianter.
  • Jämförpris: Betsockersirap lågt tillbehörspris, 20-25 kr/liter. Kravmärkt cirka 35 kr/liter. Övrig sirap medel- mycket högt. Se respektive vara. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaras i rumstemperatur, ej i kylskåp för att den då kan kristallisera sig (bli sockergrynig). Längre lagring i högre temperatur kan medföra mörkare färg. Lagring över 50°C ska undvikas.

Näring: Sirap består av cirka 80% socker och 20% vatten. Sockret består av olika sockerarter cirka 40% sackaros, 40% fruktsocker och 30% glukos (läs mer > Sockerarter, sackarider). Kombinationen av de olika sockerarterna förhindrar kristallisation och det mycket höga sockerinnehållet garanterar lång (obegränsad) hållbarhetstid. Det påstås ofta att olika sirap är bättre än andra, men ur hälsosynpunkt är skillnaden marginell.

Historia: Begreppet sirap kommer från det arabiska ordet sjarab = dryck. Sirap omtalades i Sverige mot slutet av 1400-talet och avsåg då en simmig sockerlag, som användes till konfekt, efterrätter och drycker (Källa: Mathistorisk uppslagsbok, se dito).  Förr hade man fyra kvaliteter sirap med avtagande sötma och ljushet, bordssirap BS, hushållssirap HS, ljus bagerisirap BL och mörk bagerisirap BM.

Framställning av sockersirap: Socker (sackaros) löses i vatten tillsammans med ett enzym ("katalysator") vilket sönderdelar sakkaros till en trögflytande blandning av glukos, sackaros och fruktos (läs mer > Sockerarter, sackarider). Sirapssmaken kan varieras på olika sätt och det finns många varianter för industrin. Till konsument finns ren vit sirap som utöver sötma är tämligen smakneutral. Med variation i tillverkning och smaktillsats av melass erhålles olika färg och smak på sirapen. Ju mörkare desto smakrikare. Sirap som produkt är speciellt användbar vid bakning, men används även till konfektyrprodukter, glass och desserter.


SÅ ANVÄNDS SIRAP

Sirap har stort användningsområde inom tillverkning av sockerkonfektyrer och inom bagerinäringen för dess smakvariation som sötningsmedel och för dess egenskap att inte kristallisera. För konsument är sirap speciellt användbar till godis och vid bakning, av matbröd (sirapslimpa), kaffebröd och småkakor. Sirap har positiv inverkan på jäsningen och har god vattenhållande förmåga, vilket hjälper till att behålla fuktigheten i bakverk. Sirap nvänds också till konfektyrer som lakrits, kola, karameller, i glass eller som smaksättare i desserter, marinader, såser och dressing.

Sirapsbröd: Tillsätt 2 msk sirap per en 1/2 liter degvätska vilket ger ett gott bröd. Jästen "äter upp" sirapen under jäsningen så brödet är sockerfritt när det är färdigt. Se recept > VR-limpa.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Om brödbakning matbröd

Om finbrödsbakning, konditori

Om drinksmaksättare

Sockerarter, sackarider

Mathistorisk Uppslagsbok

Så framställs socker

Högt och lågt jämförpris

Dadelsirap, marmelad ¤

Balsamvinäger

Recept med Sirap

Det finns 175 recept med Sirap