Gröna spritärter

Fotograf/bild: Film: micapusi, peas

Gröna spritärter

(1. gröna ärter, kokärt, gröna spritäter 2. märgärt, spritmärgärt)

Latin: Pisum sativum var. sativum

Engelsk översättning 1. green peas, green shelling peas 2. marrowfat peas, green palor peas

Fransk översättning 1, petits pois 2. petits pois vert sec

Italiensk översättning 1. piselli verdi, piselli inglesi 2. piselli verdi secchi

Tysk översättning grüne Erbsen, Palerbsen, Pahlerbsen, Schalerbsen, Kneifelerbsen 2. Markerbsen, Schrumpferbsen

Spansk översättning 1. guisantes verdes, guisantes ingleses 2. guisantes verdes secos

Gröna spritärter är en variant av spritärter, till vardags kallat "gröna ärter". En sortgrupp av arten trädgårdsärt (läs mer > Om ärter). Spritärter har segt oätlig balja (hölje), det är bara ärterna som äts. Ärterna måste plockas ur sitt hölje vilket benämns att sprita ärter (sprita = sprida). Spritärter kan vara färska eller torkade. Se film, klicka på "micapusi" under bilden ovan.

  • Gröna ärter skördas omogna. Då är de klargröna och måste hanteras varsamt efter skörd. Ett effektivt sätt är att torrfrysa blancherade (hastigt kokta) ärter vilket sker inom industrin och är de gröna ärter vi finner i frysdiskarna. Kan också läggas in i saltlake. Förekommer också konserverade, särskilt förr, men de är inte lika fräscha och gröna. 
  • Märgärter är en form av gröna ärter. "Märg" för att det är innanmätet som äts, det vill säga ärtorna. Numera används begreppen om vartannat. Egentligen är dock märgärtor gröna ärter som skördas senare, fått torka ut. Sådana ärter måste först liksom gula ärtor blötläggas innan tillagning. Säljs som konservvara i bland annat  England. Används traditionellt till ärtpuré (eng. Mushy peas, se dito recept).
Historia: I England på 1600- och 1700-talet blev det populärt att äta ärtor "gröna" (omogna) direkt efter att de plockats. Nya sorter utvecklades under denna tid som blev kända som trädgårdsärter och utomlands som "engelska ärter". Med utvecklingen av konservburken och djupfrysningstekniken blev gröna ärter tillgängliga året runt, inte bara på våren då de skördas.


GRÖNA ÄRTER

  • Vikt: Frysta 1 dl = 60 gram.
  • Smak: Gröna ärter är saftiga med lätt sötaktig smak.
  • Alternativ vara: Salladsärt, sockerärter.
  • Försäljning/säsong: Gröna ärter säljs djupfrysta eller konserverade. De frysta är att föredra.
  • Förvaring: Frysta förvaras bäst frysta. Ta bara upp middagsbehovet och stoppa tillbaka resten i försluten påse så snart som möjligt. Hållbar i frysen cirka 1 år.


SÅ ANVÄNDS GRÖNA ÄRTER


Gröna färska ärter är goda att äta råa. De skall tillagas varsamt, kokas de lång tid tappar de smak, färg och vitaminer, blir mosiga. Tillsätts mot slutet i grytor och andra anrättningar. Passar som tillbehör till allehanda rätter. Kalla i sallader, lättkokta som tillbehör, pureade, i grytor och soppor, i vegetariska rätter, gratänger etcetera. Mynta är traditionell smaksättare av ärträtt. Speciellt passande till kötträtter, men ärtpuré serveras på klassiskt vis bland annat till lutfisk (se recept > Mushy peas, grön ärtpuré). Indien är storproducent av färska ärter (läs mer > Produktion ärter) och använder dem flitigt i olika grytor som aloo matar, mattar paneer och liknande.

Koktid: Färska ärter förvälles någon minut. Frysta och burkärter är förkokta och behöver bara värmas. Torkade märgärter blötlägges minst 6 timmar och kokas i en timme.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06

Läs mer

Om ärter

Salladsärter

Sockerärter

Produktion ärter

Recept med Gröna spritärter

Det finns 67 recept med Gröna spritärter