Om sädesgrodd, kli, kross, gryn

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om sädesgrodd, kli, kross, gryn

(klippta kornkärnor)

Engelsk översättning 1. bran 2. sprout 3. broken grain 4. grits, groats

Fransk översättning 1. son 2. germe 3. concassé 4. graua, gruaux

Italiensk översättning 4. granello

Tysk översättning 4. Graupen

Spansk översättning 4. gruesos

Sädeskornet består av grodd, kliskikt och frövita (läs mer > Sädeskornets anatomi). Kornen kan "puffas" (t.ex. popcorn) och valsas till flingor (läs mer > Om puffar och flingor). Av sädeskornens delar får man kli, grodd, kross, gryn och mjöl. Sädeskorn med kliskikt kvar, hel, krossad eller mald, benämns fullkorn.

  1. Kli är sädeskärnans yttre skaldelar. Kli utvinns som restprodukt vid framställning av mjöl. Kli används tack vare sina nyttiga egenskaper som inblandning i mjöl och bröd som då benämns "fullkorns...". Det finns vetekli och kruskakli (läs mer > Vetekli), havrekli (läs mer > Havrekli), rågkli (läs mer > rågkli) med flera.
  2. Grodd hos säd är en del av kärnan och en biprodukt vid framställning av mjöl. Det finns vetegroddar att köpa i handeln som kan användas i bröd, müsli, sallader med mera. Vanligast är vetegroddar (läs mer > Vetegroddar).
  3. Kross kallas klippta, skurna och krossade kärnor sädeskorn. Dessa betraktas vanligtvis inte som gryn. Det är en fullkornsråvara som ingår i många fullkornsbröd. Det finns vetekross, havrekross, rågkross och korngryn (=kross) att köpa i handeln. Läs mer > se respektive.
  4. Gryn är finmalda sädeskorn vars partikelstorlek är större än mjölets. Gryn används som inblandning i bröddeg, till gröt, välling, puddingar, pasta, tillbehör, flingor, och efterrätter. Av vete får man mannagryn, grahamsgryn, (fullkornsgryn) och bulgur. Av durumvete gör man semolinagryn och couscous. Andra gryn är havregryn, korngryn, majsgryn och risgryn. Läs mer > Se respektive gryn.

Missvisande namn: Havregryn är strikt sett inte ett gryn utan flingor, korngryn är skalade och klippta korn, det vill säga kross och risgryn är en gammal beteckning för riskorn.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-11

Läs mer

Vetegryn

Grahamsgryn

Mannagryn

Semolina

Couscous

Bulgur

Havregryn, havreflingor

Korngryn

Majsgryn, polenta

Vetekross

Rågkross

Vetegroddar

Sädeskornets anatomi

Matvete

Havrekli

Om flingor och müsli