Riskor: Flertalet riskor med skarp smak är mer eller mindre giftiga, vanligen orsakande magbevär. Lakrits­riskan är undantagsvis mild i smaken, men ändock giftig. Några anses innehålla cancerframkallande ämnen. Alla råa riskor är oätliga eller svagt giftiga. Vissa så kallade "finska" riskor, till exempel skäggriska, kan eventuellt ätas efter 5-10 minuters avkok.

Lär Dig känna igen de giftiga svamparna och använd inte svamp som Du är osäker på. Använd vår information endast som vägledning. Kontakta expert vid osäkerhet. Illamående och magsmärtor några timmar efter måltid, är vanligen tecken på lindrigare svampförgiftning, eller dåligt hanterad svamp.

Vid misstänkt förgiftning ring:
Giftinformationscentralen 112 (SOS Alarm).
För upplysning och information: 08-33 12 31.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03

Läs mer

Svampguiden